Μαΐου 31, 2008

77 τα blogs που παίρνουν μέρος στο μποϋκοτάζ

Αναδημοσίευση της ανάρτησης του ΗΡΑΚΛΕΙΟ WEB RADIO 2
Aπό το Ηράκλειο μέχρι την Κομοτηνή και από την Κυπαρισσία μέχρι την Έδεσσα μαζευτήκαμε 74 άγνωστοι μεταξύ μας bloggers, διαφόρων ηλικιών (ο μικρότερος 12 ετών), διαφόρων επαγγελμάτων, διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, και κατορθώσαμε να γίνουμε ομάδα.

Μας ενώνει η προσπάθεια που ξεκινήσαμε στις 1ο Μαρτίου για μια δυναμική διαμαρτυρία, με μια συμβολική τριήμερη αποχή απο την αγορά γάλατος για το διάστημα απο 9-11 Ιουνίου.

Και έχουμε ακόμα 9 ημέρες .... μάλλον είμαστε ακόμα στην αρχή και το μέλλον θα μας εκπλήξει ευχάριστα.

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ

  1. XARIS VOICE
  2. ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
  3. ITS MY LIFE - MIMIS
  4. E-ASKITIS
  5. ΤΑ ΕΧΕΙ 400
  6. NTEBIS' BLOG
  7. ΠΡΩΙΝΗ ΠΙΛΑΛΑ
  8. SALAMISPRESS
  9. GREEK ALERT
  10. ΕΛΛ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΡΗΤΗΣ
  11. GREEN WOLF
  12. GREEK RIDER
  13. MAGICASLAND
  14. HACK A DAY
  15. ΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ
  16. MARKONIS SPEAKING
  17. BLOGAREIS
  18. ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  19. AKIS
  20. ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ
  21. ΚΟΜΠΛΟΠΟΥΛΟΣ
  22. ΒΑΓΙΑ
  23. TRYPAS
  24. Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ
  25. ΙΘΑΚΟΣ
  26. ΗΡΑΚΛΕΙΟ WEB RADIO 2
  27. LAMPA
  28. ΕΧΕΙΣ ΜΗΝΥΜΑ
  29. AKIS PARENTIS
  30. BUSY BEE
  31. BOLLYWOOD GREECE
  32. Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ
  33. ARBANITIDIS.GR
  34. CITYPRESS
  35. PETRIDIS RADIO
  36. ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
  37. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
  38. VAFMAN
  39. MC-ADRES
  40. ΖΟΥΓΚΛΑ
  41. GREECE-SALONIKA
  42. ΦΟΙΤΗΤΑΚΟΣ
  43. LEFT LIBERAL SYNTHESIS
  44. TECH-SPOT
  45. ΣΑΒΒΑΣ ...BLOG
  46. PRESS.GR
  47. GREEK_RASH
  48. ΣΑΜΟΥΡΑΙ
  49. XARISETO.GR
  50. EDESSA-PRESS
  51. MINOTAVRS BLOG
  52. ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ
  53. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
  54. MEDIAHELLAS
  55. BREEZER
  56. COOKLOS
  57. ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
  58. ΜΑΤΖΙΡΗΣ
  59. ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑΜΒΟΣ
  60. ΜΑΚΕΛΙΟ
  61. E-LEFT
  62. ΓΑΤΟΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ
  63. RADIO KYPARISSIA
  64. ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ
  65. ELLINAS BLOG
  66. ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΙ ΟΧΤΡΟΙ ..
  67. GREEΚΜME
  68. ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ ΔΥΟ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ
  69. FREE GREECE TECH NEWS
  70. ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ POLITICAL REVIEW
  71. ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΑΚΟΜΑ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΜΩΒ
  72. ΤΡΟΚΤΙΚΟ
  73. YOUR NEIGHBOUR BLOGGER
  74. ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ
  75. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ
  76. HELLENICREVENGE
  77. ΑΥΤΕΝΕΡΓΟΣ

Οι Έλληνες, η ακρίβεια και τα... κατοχικά σύνδρομα.

Θα ήθελα να πω μερικά πράγματα σχετικά με το μποϋκοτάζ για το γάλα. Κατ αρχήν θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο ότι αυτό το συγκεκριμένο μποϋκοτάζ δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό από όλους τους καταναλωτές και δεν πρέπει να είναι αυτός ο σκοπός του άλλωστε. Εκείνο που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσει ο καταναλωτής ότι έχει τη δύναμη να παρέμβει στην ακρίβεια, να μπει δηλαδή στη λογική της αντίδρασης. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Έχουν φροντίσει γι αυτό "αριστερές οργανώσεις" και κόμματα, καθώς και η τηλεόραση με την πλύση εγκεφάλου που κάνει στον κόσμο προς την κατεύθυνση της παθητικής ανιμετώπισης όλων όσων συμβαίνουν. Και αν κάποιος τολμήσει και πουλήσει φθηνότερα, τότε θα βγουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και θα πουν ότι τα προϊόντα του είναι χαλασμένα και ακατάλληλα προς κατανάλωση, έτσι, για να μάθει να μη χαλάει την "πιάτσα". Αν δε υπάρξει και η περίπτωση κανενός σούπερ μάρκετ που πουλάει με χαμηλότερες τιμές, τότε θα σπεύσει κάποιος από τους "άρχοντες" της αγοράς να το εξαγοράσει. Έτσι ο καταναλωτής δεν έχει καμία ελπίδα να δει στο πορτοφόλι του περισσότερα χρήματα απ' όσα είναι απαραίτητα για τους πάγιους λογαριασμούς της οικίας του, εφόσον το εκάστοτε περίσσευμα θα πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ.

Αυτό που παρατηρώ είναι ότι οι Έλληνες, εκτός από την παθητικότητα που έχουν αποκτήσει, διατηρούν και κατοχικά σύνδρομα, ασχέτως αν πέρασαν τρεις γενιές και βάλε από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι φοβούνται πως θα πάθουν κάτι αν δεν πιουν γάλα μια βδομάδα. Όλοι οι διαιτολόγοι που σέβονται τον εαυτό τους λένε ότι το γάλα δεν είναι απαραίτητο στον οργανισμό του ανθρώπου όταν πάψει να είναι βρέφος. Εκτός αυτού, δεν λέει κανείς να μην πιούμε νερό για μια βδομάδα. Μόνο αυτό είναι επικίνδυνο. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν απεργία πείνας και δεν παθαίνουν τίποτα, ποιος θα πάθει κάτι από έλλειψη γάλακτος; Και δεν είναι μόνο το γάλα, όλοι ξέρουμε πώς κάνουν οι άνθρωποι όταν συμβαίνει κάτι, από το φόβο ότι θα πεινάσουν και τρέχουν και αδειάζουν τα σουπερ μάρκετ. Καιρός είναι λοιπόν να αποβάλλουμε τα κατοχικά αυτά σύνδρομα, τα οποία συντηρούνται τεχνηέντως από τους κυβερνούντες μας, διότι απ' ό,τι έχουν διαπιστώσει συγκρατούν μια χαρά τους καταναλωτές από το να μποϋκοτάρουν τα τρόφιμα και τα καταναλωτικά αγαθά.

Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι καταναλωτές είναι ότι όσο δεν αντιδρούμε τόσο θα ακριβαίνουν όλα τα προϊόντα και καλά θα μας κάνουν άλλωστε, αφού θα το ανεχόμαστε. Όσο τους παίρνει θα τα ακριβαίνουν. Όποιος και να ήταν στη θέση τους το ίδιο θα έκανε άλλωστε. Αφού αγοράζει ο καταναλωτής όσο και να ακριβαίνει το προϊόν, θα πρέπει να είναι ηλίθιος κανείς για να μην το χρεώνει ακριβότερα. Όταν έμεινα για ένα διάστημα στη Γερμανία κορόιδευα τους Γερμανούς και τους έλεγα στραβόξυλα που δεν πήγαινε κανείς να αγοράσει ένα προϊόν όταν αυτό ακρίβαινε έστω και μισό φινίκι (το φινίκι είναι το πφένιχ στα γκρίκλις, δηλαδή το 0,01 του μάρκου και όπου δυο μάρκα ίσον ένα ευρώ). Και αυτό το έκανε ο κάθε καταναλωτής από μόνος του, χωρίς να βγαίνει καμία οργάνωση και να μιλάει για μποϋκοτάζ. Τώρα, μετά από όλα αυτά τα χρόνια και βλέποντας την κατάσταση που επκρατεί στην Ελλάδα και όλη αυτή την ακρίβεια εξαιτίας της ανοχής μας, έχω καταλάβει πολύ καλά γιατί το έκαναν οι συμπαθέστατοι Γερμανοί. Καιρός λοιπόν να μπουμε κι εμείς στη λογικη της αντίδρασης, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο δείχνει, μια απόφαση χρειάζεται.

Θα πρέπει από μόνος του ξεχωριστά ο κάθε καταναλωτής να έχει στο μυαλό του ότι αν δείχνει ανοχή στις κατά καιρούς αυξήσεις, θα έρθει ο καιρός που τα προϊόντα θα είναι τόσο ακριβά που δεν θα έχει καμία δυνατότητα να αγοράσει ούτε τα απαραίτητα. Διότι εκτός από την παθητική αντιμετώπιση της ακρίβειας υπάρχει και μια εξίσου παθητική αντιμετώπιση της σταθερότητας των μισθών στα ύψη της προηγούμενης δεκαετίας. Καμία μα καμία αντίδραση προς τη διεκδίκηση αυξήσεων. Ο εργαζόμενος θα προτιμήσει να πάρει δάνειο ή πιστωτική κάρτα, παρά να ζητήσει αύξηση και να τη διεκδικήσει, άλλωστε ούτε καν του περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να διεκδικήσει αύξηση.

Καιρός λοιπόν να αλλάξει συνολικά νοοτροπία ο Έλληνας, είτε ως καταναλωτής είτε ως εργαζόμενος είτε ως πολιτικά σκεπτόμενο ον. Και αν δεν αλλάξει τίποτα κανείς να μην διαμαρτύρεται, διότι όσο ανεχόμαστε την ακρίβεια και όλα τα συναφή, τόσο τα πράγματα θα χειροτερεύουν και δεν θα φταίει ούτε η κυβέρνηση ούτε ο εργοδότης ούτε ο βιομήχανος με τα ακριβά προϊόντα του, αλλά αποκλειστικά εμείς οι ίδιοι.

Μαΐου 17, 2008

Eurovision

Είπα να κάνω μια μετατροπή στο προηγούμενο θέμα, μια και ήταν ράδιο αρβύλα και απ' ό,τι έμαθα εκ των υστέρων επρόκειτο για τραγούδι που προτάθηκε αλλά δεν έγινε δεκτό. Αν και γι αυτό το τελευταίο δεν είμαι και τόσο σίγουρη, εφόσον η πληροφορία ήρθε από ανώνυμη πηγή.

Θα αναφερθώ λοιπόν στο θεσμό της Eurovision, έτσι όπως εκφράζεται στις μέρες μας. Πιθανόν παλαιότερα, όταν ξεκίνησε ο θεσμός, να ήταν πολύ διαφορετικός απ' ό,τι είναι τώρα, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, αλλά συνήθως έτσι συμβαίνει. Στις μέρες μας λοιπόν ο θεσμός αυτός έχει γίνει ένα κιτς θεάμα, με το οποίο ασχολούνται όλες οι τηλεοράσεις παγκοσμίως, λες και δεν υπάρχουν άλλα σοβαρότερα προβλήματα να απασχολούν τον κόσμο. Βέβαια ο ρόλος της τηλεόρασης αυτός είναι, να αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα και να καθόμαστε όλοι εμείς καθηλωμένοι να ασχολούμαστε και να αγωνιούμε για την επιτυχία του μυστικού σχεδιασμού (Secret Combination) της Καλομοίρας! Ενός τραγουδιού, δηλαδή, που ούτε καν Ελληνικό στίχο έχει ούτε η μουσική του επένδυση, έστω κατ' ελάχιστο, παραπέμπει στην πλούσια μουσική παράδοσή μας και αναρωτιέται κανείς αν είναι δυνατόν ένα τέτοιο δημιούργημα να εκπροσωπεί την πατρίδα μας, έστω και σ' αυτόν τον «κιτς» θεσμό της αισθητικής φτήνιας και της πολιτισμικής κενότητας.

Το όλο θέμα είναι ότι, εκτός του αποπροσανατολισμού, όλο αυτό το κατασκεύασμα της Eurovision δείχνει την παρακμή που υπάρχει σήμερα γενικότερα στο χώρο του τραγουδιού -και όχι μόνο. Όσοι έχουν απαιτήσεις και ζητούν την ποιότητα συνήθως ακούνε μουσική παλαιότερων δεκαετιών, πράγμα που δεν είναι και τόσο θετικό θα έλεγα, δεδομένου ότι όπως όλα εξελίσσονται έτσι θα έπρεπε να εξελίσσεται και το τραγούδι και όχι να παραμένουμε στα ακούσματα παλαιότερων εποχών. Και πώς να μην καταφεύγει κανείς σε παλαιότερα ακούσματα, όταν τα περισσότερα καινούρια θα είναι είτε τύπου Καλομοίρας είτε Άντζελας Δημητρίου είτε Άννας Βίσση και Βανδή;

Η Ελλάδα έχει μπει στο χορό της Eurovision εδώ και πολλά χρόνια. Εγκατέλειψε τον ελληνικό στίχο γιατί, λέει, δεν θα καταλαβαίνει κανείς τι λέει το τραγούδι και συνεπώς δεν θα το ψηφίζουν. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις τραγουδιών τα οποία τραγουδήθηκαν στη γλώσσα της χώρας που έλαβε μέρος και τα οποία ψηφίστηκαν και κάποια από αυτά τα τραγουδούσαν για αρκετό καιρό μετά τον διαγωνισμό. Συνεπώς δεν είναι δικαιολογία η μη γλωσσική κατανόηση.

Η αλήθεια είναι ότι η μουσική και γενικότερα ο πολιτισμός μιας χώρας δημιουργείται από την παιδεία του. Η πικρή αλήθεια λοιπόν είναι ότι σαν λαός βρισκόμαστε σε καλλιτεχνική παρακμή, μην έχοντας παιδεία, και, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, ο κόσμος προτιμάει την παρακμιακή διασκέδαση. Οι εταιρείες δικαιολογούν την μαζική παραγωγή κακής ποιότητας ασμάτων λέγοντας ότι αυτό πουλάει, άρα αυτό θα δώσουμε στον κόσμο αφού αυτό θέλει. Νομίζω όμως ότι ο κόσμος έχει οδηγηθεί σε αυτό το είδος διασκέδασης και από την τηλεόραση και από τη διαφήμιση. Γιατί, όπως η διαφήμιση παρακινεί τον κόσμο να ακούσει το κακής ποιότητας άσμα, έτσι μπορεί να τον παρακινήσει να ακούσει και το ποιοτικό. Όμως όλα αυτά είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού, τα οποία δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, τουλάχιστον στο ευρύ κοινό.

Έτσι λοιπόν και μέχρι να αλλάξει κάτι στα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα, όπως και σε θέματα παιδείας, θα μεσουρανούν κατασκευάσματα όπως η Eurovision και οι στημένες εκδηλώσεις καλλιτεχνικών βραβείων, όπως αυτές που γίνονται κάθε χρόνο και τις παρακολουθούμε στην τηλεόραση.

Καλή τηλεθέαση λοιπόν σε όσους παρακολουθούν τη Eurovision 2008.

Σ.Σ. Τα τέσσερα προηγούμενα σχόλια δεν τα σβήνω, διότι πιστεύω ότι όταν γράφει κάποιος ένα σχόλιο δεν πρέπει να το τρώει το μαύρο σκοτάδι του διαδικτύου επειδή δεν μας αρέσει ή επειδή, όπως στην προκειμένη περίπτωση, κάναμε την πατάτα να μην ελέγξουμε τις πηγές μας.

Μαΐου 15, 2008

ID-ιογράφως

Μετά από πρόσκληση του Rizobreaker καταθέτω κι εγώ το χειρόγραφο μου, στη συλλογή "ID-ιογράφως", την οποία άρχισε ο Allu Fun Marx!

Η αρχική πρόσκληση έχει ως εξής:

Πρό(σ)κληση ιδιογράφΩς

Εντάξει, με το πληκτρολόγιο σε είδαμε... Τα κουτσοκαταφέρνεις. Για να σε δούμε όμως και σε πιο κλασικά μέσα γραφής. Όχι, δεν ζητάμε να σκαλίσεις την πέτρα, να γράψεις στα τοιχώματα της σπηλιάς ή να πάρεις την πλάκα και το κοντύλι. Πάρε ένα στυλό, ένα μολύβι, μια πένα, ένα μαρκαδόρο, μια κηρομπογιά, ένα κραγιόν και γράψε κάτι. Κάτι που να σε αντιπροσωπεύει όμως. Γιατί όπως λέγανε και οι παλιοί scripta manent. Και πού το ξέρεις; Μπορεί κάποτε να εκδοθούμε σε λεύκωμα.
Γράψε λοιπόν, σκανάρισέ το και ανέβασέ το στο blog σου.
Και μετά "ειδοποία ρε μπούρδα Καραβάγγο" για να προσθέσουμε το αυτόγραφο στην συλλογή.
Ειδοποία, γράφοντας στο τέλος του ποστ σου το μαγικό ξόρκι: για το http://autographcollectors.blogspot.com

Παραθέτω λοιπόν κι εγώ το δικό μου χειρόγραφο σημείωμα:

Με τη σειρά μου καλώ απ’ όσους έχω στο blog roll όποιον θέλει να συμμετάσχει και ειδοποιώ: για το http://autographcollectors.blogspot.com

Ραγδαία η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Με ξέφρενο ρυθμό αυξάνονται οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Μόνο το 2006 έφτασαν το επίπεδο ρεκόρ των 8.38 γιγατόνων, ποσότητα 20% αυξημένη από το 2000.

Οι εκπομπές αυξάνονται με ένα ρυθμό 3.1% το χρόνο σε αυτό το διάστημα, που είναι διπλάσιο του ρυθμού αύξησης της δεκαετίας του 1990.

Πέντε χώρες ευθύνονται για πάνω από τις μισές ποσότητες εκπομπών του διοξειδίου του άθρακα, ενώ μόνον οι ΗΠΑ και η Κίνα εκπέμπουν πάνω από το ένα τρίτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κίνα μπαίνουν σε λειτουργία νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με ένα ξέφρενο ρυθμό που φτάνει τους δυο περίπου σταθμούς την εβδομάδα!

Οι άλλες τρεις χώρες στην κορυφή της σχετικής λίστας των παγκοσμίων ρυπαντών είναι η Ρωσία, η Ινδία και η Ιαπωνία, από τις οποίες η Ινδία έχει τη μεγαλύτερη αύξηση. Οι αυξημένες εκπομπές στις δυο μεγάλες αυτές χώρες της Ασίας αντανακλούν καθαρά το ρυθμό εκβιομηχάνισης που συμβαίνει σε αυτή την περιοχή, στέλνοντας απειλητικά μηνύματα για το μέλλον του πλανήτη.

Μια άλλη διάσταση στις εκπομπές είναι αυτή της κατά κεφαλήν εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Σε αυτή τη λίστα με διαφορά βρίσκονται τα κρατίδια του Κόλπου και, φυσικά, οι ΗΠΑ, με εκπομπές κατά κεφαλήν που φτάνουν τους 5,5 τόνους ετησίως, διακόσιες φορές περισσότερο από τις αντίστοιχες φτωχών χωρών του πλανήτη.

Έχει υπολογιστεί ότι η χρήση ενός απλού κλιματιστικού για ένα χρόνο ευθύνεται για την εκπομπή τόσο CO2 όσο θα καταναλώσει ένα άτομο, στην Καμπότζη για παράδειγμα, σε ολόκληρη τη ζωή του. Από την άλλη δεν προκύπτει ότι η αύξηση των ρύπων πηγαίνει παράλληλα με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

Προσεκτική ανάλυση δείχνει ότι πλούσιες περιοχές στην Αμερική, όπως η Καλιφόρνια, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν εκπομπές στο μισώ αυτών των μέσων αμερικανικών, πράγμα που αποδεικνύει ότι υπάρχουν παράμετροι που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση υψηλού επιπέδου ζωής και ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών.

Αυτό φαίνεται να είναι το χρέος των πλουσίων χωρών στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Άμεσα και δραστικά μέτρα χρειάζονται εδώ και τώρα, κύρια από τις πλούσιες χώρες, που πρέπει να επενδύσουν σε πράσινες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι σε επόμενες γενιές και όλους τους κατοίκους αυτού του πλανήτη που δεν έχουν καμία συμμετοχή στο πρόβλημα, αλλά παρά ταύτα πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Περιβαλλοντική ευθύνη - οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πρώτη κοινοτική νομοθετική πράξη έχουσα ως βασικό στόχο, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», η εν λόγω οδηγία θεσπίζει ένα κοινό πλαίσιο ευθύνης για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στα ζώα, στα φυτά, στους φυσικούς οικοτόπους και στους υδάτινους πόρους, καθώς και στο έδαφος. Το καθεστώς ευθύνης εφαρμόζεται, αφενός, σε ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες οι οποίες απαριθμούνται ρητώς και, αφετέρου, στις άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες οσάκις ο φορέας εκμετάλλευσης ενήργησε εκ δόλου ή εξ αμελείας. Επιπλέον, εναπόκειται στις δημόσιες αρχές να μεριμνούν ώστε οι υπεύθυνοι φορείς εκμετάλλευσης να λαμβάνουν ή να χρηματοδοτούν οι ίδιοι τα αναγκαία μέτρα πρόληψης ή αποκατάστασης.

Δείτε όλες τις διατάξεις για το περιβάλλον

Μαΐου 10, 2008

Οι bloggers κινητοποιούνται

Στις 15 Μάη καλούνται να κάνουν τη φωνή τους μια «γροθιά» κατά της αδικίας και των δυναστών ανά τον κόσμο

Στις 15 Μαϊου οι bloggers ανά τον κόσμο μπαίνουν στον αγώνα για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέσα από την πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρσι το Bloggers Unite. Η εν λόγω ομάδα είναι μια πρωτοβουλία που σχεδιάστηκε για να αξιοποιήσει τη δύναμη της μπλογκόσφαιρας και να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Απευθύνει μια πρόσκληση στους bloggers να αναρτήσουν στα blogs τους αναρτήσεις σχετικά με μια συγκεκριμένη κοινωνική αιτία ή πρόβλημα, για μια μόνο ημέρα, την 15η Μαϊου, ώστε να μετατραπούν σε μια φωνή διαμαρτυρίας, μια φωνή που μπορεί να συνενώνεται με χιλιάδες άλλες για να βοηθήσει να γίνει μια ουσιαστική θετική εξέλιξη, ένα βήμα προόδου στον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές ηγεσίες και οι παγκόσμιες και κατά τόπους ελίτ αντιλαμβάνονται, χειρίζονται και αντιμετωπίζουν οικουμενικής κλίμακας και διάστασης θέματα, όπως το περιβάλλον, η παγκοσμιοποίηση, οι διευρυμένες ανισότητες, η επισιτιστική κρίση και η συνακόλουθη έλλειψη βασικών τροφίμων, η άνοδος της θερμοκρασίας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου κ.ά.

Ο Μάιος σηματοδοτεί την πρώτη επέτειο των Bloggers Unite και αυτή τη φορά έχει δρομολογηθεί μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που επιλέχθηκε από τα μέλη του οργανισμού Blog Catalog. Στις 15 Μαϊου οι bloggers καλούνται να ενωθούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προχωρήσουν σε μια δήλωση ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες της ζωής, της αξιοπρέπειας, της ισότητας, της δικαιοσύνης.

Στις 15 Μαϊου 2008 καλείται ο κάθε blogger να είναι μαζί με όλους τους συναδέλφους του στην ίδια πλευρά του μετώπου κατά των καταπατητών και τον προσβολέων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχουν δεκάδες και δεκάδες άλλα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία μπορούν να γράψουν, τα θέματα είναι στην επιλογή του καθενός.

Άλλα θέματα που έχουν τεθεί επί τάπητος και αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης και προβληματισμού στις τάξεις των bloggers είναι η παράνομη φυλάκιση δημοσιογράφων που καλύπτουν συνελεύσεις, οι κυβερνήσεις που αγνοούν την ταλαιπωρία των πολιτών και τους αφήνουν στο έλεος των ποικιλώνυμων «συμμοριών», η λογοκρισία του Διαδικτύου προκειμένου να αποτραπεί η ελευθερία της έκφρασης, οι σκληρές τιμωρίες που περιλαμβάνουν βασανιστήρια, η αναγκαστική εργασία και η πείνα και η άσκηση βίας κατά των γυναικών από μέλη στρατιωτικών οργανώσεων σε πολλές χώρες του κόσμου.

Μαΐου 04, 2008

Kαπνίζετε; Τουλάχιστον αποτοξινωθείτε

Eίναι γνωστές οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και για να τις αποφύγετε, θα πρέπει να κόψετε τελείως το κάπνισμα. Aν, ωστόσο, επιμένετε να καπνίζετε, τότε δοκιμάστε ορισμένες ήπιες μεθόδους που μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε κάπως τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία σας, να συμβάλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού σας από τον καπνό και να τον ενισχύσουν. H ρεφλεξολογία, το μασάζ, η πιεσομετρία και η αρωματοθεραπεία αποτελούν εναλλακτικές μεθόδους που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Δενδρολίβανο και λεβάντα

Yπάρχουν διάφορα αιθέρια έλαια που βοηθούν το αναπνευστικό και μπορούν να φανούν χρήσιμα στους καπνιστές. Ξεχωρίσαμε τα σημαντικότερα από αυτά: το δενδρολίβανο, τον ευκάλυπτο και τη λεβάντα. Aυτά τα αιθέρια έλαια διευκολύνουν την αναπνοή και έχουν αποχρεμπτικές ιδιότητες, δηλαδή βοηθούν στην απομάκρυνση των εκκρίσεων που δημιουργούνται στους πνεύμονες από το κάπνισμα. Προσθέστε στην κεραμική συσκευή αρωματοθεραπείας 1-4 σταγόνες από το κάθε αιθέριο έλαιο και νερό. Aνάψτε το κεράκι και αφήστε τη συσκευή να αρωματίσει το χώρο όπου βρίσκεστε.

Mασάζ για τους πνεύμονες

Kάντε ένα μασάζ με απαλές κυκλικές κινήσεις στην περιοχή της κλείδας για 1 λεπτό περίπου. Oι μεσημβρινοί που περνούν από εκεί ενεργοποιούν τους πνεύμονες. Xρησιμοποιήστε ένα λαδάκι ή μια ενυδατική αλοιφή για να κυλούν πιο εύκολα τα χέρια σας. Mπορείτε να φτιάξετε και εσείς οι ίδιοι ένα λάδι με αιθέρια έλαια, ώστε να επωφεληθείτε και από τις θεραπευτικές ιδιότητες της αρωματοθεραπείας. Σε 15 ml αμυγδαλέλαιο προσθέστε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, δεντρολίβανου ή λεβάντας.

Πιέσεις στα σημεία βελονισμού

H ρεφλεξολογία αποτελεί μία ακόμη εναλλακτική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να περιορίσει κάπως τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Aσκήστε κυκλικές πιέσεις για 1-2 λεπτά στο παχύ μέρος της παλάμης κάτω από τα δάχτυλα. Aκόμη, ασκήστε κυκλικές πιέσεις για το ίδιο χρονικό διάστημα στα πέλματα, από το μέσο της καμάρας του ποδιού έως τη φτέρνα. Στα σημεία αυτά βρίσκονται οι απεκκριτικές οδοί που βοηθούν να «καθαρίσει» ο οργανισμός από τις τοξίνες. Eπιπλέον, μπορείτε να ασκήσετε πιέσεις στα σημεία βελονισμού. Aσκήστε και πάλι κυκλικές πιέσεις για 1 λεπτό στο σημείο όπου βρίσκεται η σάρκα μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα. Το σημείο αυτό, σύμφωνα με το βελονισμό, αντιστοιχεί στους πνεύμονες και όλες τις απεκκριτικές οδούς, γι’ αυτό και η ενεργοποίησή του συμβάλλει στην καλή λειτουργία τους.

Xρησιμοποιήστε τα κατάλληλα βότανα

Tρία βότανα που μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές και να περιορίσουν κάπως τις συνέπειες του καπνίσματος είναι το taraxaco, το pau darco και το lapacho.

Tο taraxaco είναι αντιοξειδωτικό, δηλαδή καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες (βλαβερές ουσίες που δημιουργούνται από το κάπνισμα) και έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες, δηλαδή απομακρύνει τις επιβλαβείς και άχρηστες ουσίες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται και στον καπνό. Aκόμη, αποτελεί ένα πολύ καλό εξισορροπητικό του οργανισμού.

Tο pau darco και το lapacho προστατεύουν από τον καρκίνο των πνευμόνων και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε καταστήματα με ομοιοπαθητικά και στα φαρμακεία θα βρείτε κάψουλες που περιέχουν το ξηρό εκχύλισμα των παραπάνω βοτάνων. Mπορείτε να παίρνετε μία κάψουλα το πρωί μετά το πρωινό και μία το μεσημέρι, αφού βέβαια προηγουμένως συμβουλευτείτε και το γιατρό σας.

Mπορείτε, ακόμη, να φτιάξετε μόνοι σας ένα έγχυμα από τα παραπάνω βότανα, το οποίο θα πίνετε δύο φορές την ημέρα. Bράζετε 1 φλιτζάνι νερό, το βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε 1 κουταλάκι από το βότανο αποξηραμένο. Τα αφήνετε 3-5 λεπτά στο νερό και έπειτα σουρώνετε. Στη συνέχεια, πίνετε το έγχυμα.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας από τον καπνό είναι το εκχύλισμα από σπόρους γκρέιπφρουτ σε σταγόνες. Θα το βρείτε στα φαρμακεία σε συσκευασία με σταγονόμετρο. Bάζετε 10 σταγόνες σε 1 ποτήρι νερό και πίνετε 2-3 φορές την ημέρα.

Aπολαύστε ένα χυμό

H συστηματική κατανάλωση χυμών αποτελεί έναν ακόμη τρόπο να περιορίσετε κάπως τις συνέπειες του καπνίσματος. Tο καρότο, το σέλινο, τα παντζάρια και το μπρόκολο έχουν πολύ ισχυρή αποτοξινωτική δράση και θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο των πνευμόνων. Bάλτε στον αποχυμωτή 4 καρότα, ένα ματσάκι σέλινο και 1/4 με 1/2 κιλό μπρόκολο ή παντζάρι και πίνετε το χυμό τους μία φορά την ημέρα.

Περπατήστε στη φύση

Πηγαίνετε έναν περίπατο σε μια περιοχή με βλάστηση που σας αρέσει. H επαφή με τη φύση θα βοηθήσει τους πνεύμονές σας να καθαρίσουν και να γεμίσουν με καθαρό αέρα. Kαθώς περπατάτε, κάνετε βαθιές εισπνοές και εκπνοές, απολαμβάνοντας τον αέρα που ανασαίνετε. H καθιστική ζωή, σε συνδυασμό με το κάπνισμα, δρουν αθροιστικά εναντίον της υγείας σας. Tο περπάτημα αποτελεί μια αεροβική άσκηση που τονώνει την καρδιά και ωφελεί το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα, δηλαδή τα σημεία του οργανισμού που «χτυπάει» το κάπνισμα.

Oι τροφες που θα σας βοηθήσουν

Kαταναλώνετε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C και φλαβονοειδή που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά, γιατί ο καπνός περιέχει πολλές χημικές ουσίες που έχουν

οξειδωτική δράση. Για να προστατεύσετε, λοιπόν, τον οργανισμό σας, θα πρέπει η διατροφή σας να σας παρέχει όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες που χρειάζεστε. Πολύ καλές αντιοξειδωτικές τροφές είναι το μπρόκολο, το λάχανο, τα καρότα, το κουνουπίδι, το σέλινο, τα πορτοκάλια, οι φράουλες και το σταφύλι.

Φροντίστε, ακόμη, να μη σας λείπουν ορισμένες βιταμίνες που είναι χρήσιμες στους καπνιστές. H βιταμίνες C, E και A βοηθούν στην προστασία των πνευμόνων από τον καπνό. Mεγάλες ποσότητες βιταμίνης C θα βρείτε στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στα ακτινίδια, στις ντομάτες, στις πιπεριές και στο φρέσκο λάχανο. H απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C για τους καπνιστές είναι αυξημένη και φθάνει τα 100 mg. Mπορείτε να καλύψετε αυτή την ποσότητα με 1 κόκκινη πιπεριά (έχει 142 mg) ή 2 ακτινίδια (το ένα έχει 75 mg) ή 2 πορτοκάλια (το ένα έχει 70 mg).

Tη βιταμίνη E μπορείτε να τη βρείτε στα φυτικά έλαια, στο συκώτι, στα λαχανικά και στα δημητριακά. Σε ημερήσια βάση ένας ενήλικος έχει ανάγκη από 15 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης E. Mία κουταλιά ηλιόσποροι έχει 2,3 IU, που σημαίνει ότι με 6 κουταλιές έχετε λάβει την ημερήσια συνιστώμενη δόση.

Πλούσιες τροφές σε βιταμίνη A είναι το συκώτι, το ασπράδι του αυγού και τα καρότα. Ένας ενήλικος χρειάζεται περίπου 2.000 IU προβιταμίνης A. Mπορείτε να καλύψετε την ποσότητα που χρειάζεστε με 100 γρ. καρότα, που έχουν 2.287 IU. Για τις βιταμίνες A και E δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μετρήσεις για τις ποσότητες που χρειάζονται οι καπνιστές. Φροντίζετε, ωστόσο, να παίρνετε απαραιτήτως την ημερήσια συνιστώμενη δόση αν καπνίζετε.

Αρωματοθεραπεία σπιτιού

Θεραπεύστε το σπίτι σας με τη μέθοδο της... αρωματοθεραπείας

Η αρωματοθεραπεία, η θεραπευτική, η οποία χρησιμοποιεί αρώματα (αιθέρια έλαια) που εκκρίνονται από διάφορα αρωματικά φυτά, αποτελεί μια διαδεδομένη πια πρακτική εναλλακτικής θεραπείας. Από τους αρχαίους χρόνους ήδη είχαν γίνει αντιληπτές οι πολλαπλές ευεργετικές ικανότητες των αιθέριων ελαίων, κυρίως για ζητήματα προστασίας και θεραπείας από ασθένειες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στη διάρκεια μιας επιδημίας χολέρας είχε παρατηρηθεί ότι οι αρωματοποιοί δεν προσβάλλονταν από την ασθένεια, καθώς η συστηματική επαφή τους με τα αιθέρια έλαια είχε θωρακίσει ισχυρά τον οργανισμό τους. Σήμερα, όμως, η αρωματοθεραπεία εφαρμόζεται και σε άλλα πεδία, εκτός της εναλλακτικής ιατρικής, όπως για παράδειγμα, ο καθαρισμός και ο αρωματισμός των εσωτερικών χώρων αλλά και η μαγειρική. Ακολουθούν μερικές οδηγίες για να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε το «μαγικό κόσμο» των αιθέριων ελαίων.

Α. Για αρωματισμό εσωτερικών χώρων:

Προσθέτοντας 3-5 σταγόνες αιθερίων ελαίων σε ένα δοχείο με νερό ή σε ένα σφουγγάρι και τοποθετώντας τα σε ένα σημείο του χώρου μας, έχουμε ευχάριστο αρωματισμό με ευχάριστο συναίσθημα.

Επίσης, λίγες σταγόνες στα ξύλα του τζακιού μας ή στα κεριά για την απορρόφηση καπνού τσιγάρων θα αρωματίζουν τους χώρους μας θαυμάσια.

Μπορούμε να στάξουμε λίγες σταγόνες στα συρτάρια και τα ντουλάπια μας για καταπολέμηση του σκώρου και για αρωματισμό ή για να αφαιρέσουμε δυσάρεστες οσμές π.χ. μαγειρέματος. Διαβροχή σε ειδικό σφουγγαράκι διώχνει τα κουνούπια και τις σκνίπες τα καλοκαιρινά βράδια στη βεράντα ή τον κήπο μας.

Ένας τέλειος αρωματισμός κλειστών χώρων, που δεν μπορούμε να αερίσουμε εξαιτίας του χρόνου εργασίας μας, είναι να αφήσουμε χωρίς καπάκι ένα φιαλίδιο αιθερίου ελαίου ή μίγματος αιθερίων ελαίων όλο το πρωινό. Το βράδυ που θα επιστρέψουμε θα βρούμε ένα εκπληκτικά αρωματισμένο δωμάτιο.

Β. Υγιεινή σπιτιού:

Μπορούμε να διαλύσουμε τα αιθέρια έλαια μέσα σε νερό και να ψεκάσουμε την ατμόσφαιρα, να πλύνουμε τους νιπτήρες, τα μάρμαρα, ακόμα να προσθέσουμε μερικές σταγόνες στο πλυντήριο ρούχων και πιάτων.

Γ. Μαγειρική και ζαχαροπλαστική:

Τα φυσικά αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα για να δώσουν άρωμα σε κάποιο φαγητό ή σε τυποποιημένα τρόφιμα. Λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων τους βοηθούν πολύ την πέψη. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μοναδικές γεύσεις, προσθέτοντας 1-2 σταγόνες αιθερίου ελαίου μέσα στις σάλτσες, το κρέας, το ψάρι, τα γλυκά, κ.λπ..

Αντιμετωπίστε την μυρωδιά του τσιγάρου στο σπίτι σας.

Η μυρωδιά του τσιγάρου είναι από τις πιο έντονες και διαπεραστικές σε ένα δωμάτιο, και δυστυχώς η αντιμετώπισή της είναι δύσκολη, ειδικά αν υπάρχει καπνιστής στο χώρο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να δώσουν λύση σε αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα.

  • Τοποθετήστε σε διάφορα σημεία του σπιτιού σας βαζάκια με ξύδι ή αρωματικά πεύκου. Φροντίστε το μέρος που θα τα βάλετε να μην είναι προσβάσιμο από μικρά παιδιά και κατοικίδια ζώα.
  • Ψεκάστε μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας άρωμα σε μια κρύα λάμπα. Όταν την ανάψετε η θερμότητα θα γεμίσει την ατμόσφαιρα με αυτή την ευχάριστη οσμή.
  • Αφήστε για ένα βράδυ μικροαντικείμενα όπως μαξιλαράκια, τα γάντια σας ή ένα καπέλο κλειστά σε μια σακούλα, τοποθετώντας μαζί σακουλάκια λεβάντας.
  • Μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα στα σταχτοδοχεία, ειδικά αν τα χρησιμοποιείτε συχνά, άμμο για γάτες. Θα συγκρατήσει τις δυσάρεστες μυρωδιές του τσιγάρου. Επίσης μπορείτε να βάλετε στα σταχτοδοχεία μαγειρική σόδα ή να τρίψετε ξερό φασκόμηλο για να αρωματίζεται ο χώρος την ώρα του καπνίσματος, ή ειδικούς αρωματισμένους κόκκους με άρωμα λεβάντας ή βανίλιας, τους οποίους τους βρίσκετε στα πολυκαταστήματα και στα καταστήματα που πωλούν αιθέρια έλαια.
  • Ρίξτε μαγειρική σόδα στα χαλιά σας σε όλο το σπίτι. Αφήστε για όλη τη νύχτα και το πρωί σκουπίστε τη με την ηλεκτρική σκούπα.
  • Μουσκέψτε μια πετσέτα με ξύδι, στραγγίστε τη, και κυματίστε τη για λίγα λεπτά μέσα στο δωμάτιο.

Μαργαριταρένιες επιγραφές

Αυτές είναι μερικές επιγραφές που σταχυολογήθηκαν από διάφορες χώρες, οι οποίες είναι όλες γραμμένες σε... άψογα αγγλικά...

Κοκτέιλ μπαρ, Νορβηγία:
"LADIES ARE REQUESTED NOT
ΤO HAVE CHILDREN IN THE BAR"
«Οι κυρίες παρακαλούνται να μη γεννούν στο μπαρ»

Ζωολογικός κήπος, Βουδαπέστη:
"PLEASE DO NOT FEED THE ANIMALS, IF YOY HAVE ANY SUITABLE FOOD. GIVE IT TO THE GUARD ON DUTY"

«Παρακαλείσθε να μην ταΐζετε τα Ζώα. Αν έχετε κατάλληλο φαγητό, δώστε το στον φύλακα υπηρεσίας»

Γραφείο γιατρού, Ρώμη:
"SPECIALIST IN WOMEN AND OTHER DISEASES"

«Ειδικός στις γυναίκες και σε άλλες ασθένειες»

Φυλλάδιο οδηγιών χρήσης για μονάδα κλιματισμού σε ξενοδοχείο, Ιαπωνία:
"COOLES AND HEATES: IF YOU WANT CONDITION OF WARM AIR IN YOUR ROOM PLEASE CONTROL YOURSELF"
«Δροσίζει και Ζεσταίνει: (σ.σ.: ανορθόγραφα). Αν θέλετε κατάσταση ζεστού αέρα στο δωμάτιο σας, παρακαλούμε να συγκρατηθείτε»

Ξενοδοχείο, Ιταλία:
"THIS HOTEL IS RENOWNED FOR ITS PEACE AND SOLITUDE. IN FACT, CROWDS FROM ALL OVER THE WORLD FLOCK HERE TO ENJOY ITS SOLITUDE"

«To ξενοδοχείο αυτό είναι ξακουστό για την ηρεμία και την απομόνωση του. Πράγματι, πλήθη από όλον τον κόσμο συρρέουν εδώ για να απολαύσουν την απομόνωση του»

Εστιατόριο, Ναϊρόμπι:
"CUSTOMERS WHO FIND OUR WAITRESSES RUDE OUGHT TO SEE THE MANAGER"

«Οι πελάτες που βρίσκουν τις σερβιτόρες μας αγενείς πού να δουν τον διευθυντή»

Σε αυτοκινητόδρομο που διασχίζει ποτάμι:
"TAKE NOTICE: WHEN THIS SIGN IS UNDER WATER, THIS ROAD IS IMPASSABLE"
«Προσοχή: Όταν αυτή η πινακίδα βρίσκεται κάτω από το νερό, αυτός ο δρόμος είναι αδιάβατος»

Διαφημιστική αφίσα:
"ARE YOU AN ADULT THAT CANNOT READ? IF SO, WE CAN HELP"

«Είστε ενήλικος που δεν ξέρει να διαβάζει; Αν ναι, μπορούμε να βοηθήσουμε»

Εστιατόριο, Λονδίνο:
"OPEN SEVEN DAYS A WEEK, AND WEEKENDS TOO."

«Ανοικτό επτά ημέρες την εβδομάδα, και τα Σαββατοκύριακα»

Κλινική ψυχικών νοσημάτων:
"MENTAL HEALTH PREVENTION CENTRE"

«Κέντρο πρόληψης ψυχικής υγείας»

Πινακίδα σε στεγνωτήρα χεριών, σε δημόσια τουαλέτα:
"DO NOT ACTIVATE WITH WET HANDS"
«Μην ενεργοποιείτε με βρεγμένα χέρια»

Ξενοδοχείο, Τόκιο:
"GUESTS ARE REQUESTED NOT TO SMOKE OR DO OTHER DISGUSTING BEHAVIORS IN BED"

«Οι πελάτες παρακαλούνται να μην καπνίζουν και να μην κάνουν άλλεs αηδιαστικές συμπεριφορές στο κρεβάτι»

Νεκροταφείο:
"PERSONS ARE PROHIBITED FROM PICKING FLOWERS FROM ANY BUT THEIR OWN GRAVES"

«Οι επισκέπτες απαγορεύεται να κόβουν λουλούδια από οποιονδήποτε άλλο τάφο εκτός από τον δικό τους»

Μενού εστιατορίου, Ελβετία:
"OUR WINES LEAVE YOU NOTHING TO HOPE FOR"

«Τα κρασιά μας δεν σας αφήνουν καμιά ελπίδα»

Μπαρ, Τόκιο:
"SPECIAL COCKTAILS FOR THE LADIES WITH NUTS"

«Σπέσιαλ κοκτέιλ για τις κυρίες με αρχ...α»

Ναός, Μπανγκόκ:
"IT IS FORBIDDEN TO ENTER A WOMAN EVEN A FOREIGNER IF DRESSED AS A MAN"

«Απαγορεύεται να εισέλθετε σε μια γυναίκα, έστω και ξένη, αν έχετε ντυθεί άνδρας»

Ξενοδοχείο, Ταϊλάνδη:
"PLEASE DO NOT BRING SOLICITORS INTO YOUR ROOM"

«Παρακαλούμε να μη φέρνετε δικηγόρους στο δωμάτιο σας»

Ξενοδοχείο, Βουκουρέστι:
"THE LIFT IS BEING FIXED FOR THE NEXT DAY. DURING THAT TIME WE REGRET THAT YOU WILL BE UNBEARABLE"

«Ο ανελκυστήρας επισκευάζεται για την επόμενη ημέρα. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, λυπούμεθα, αλλά θα είστε ανυπόφοροι»

Ξενοδοχείο, Παρίσι:
"PLEASE LEAVE YOUR VALUES
ΑT THE FRONT DESK"
«Παρακαλούμε, αφήστε τις αξίες σας στη ρεσεψιόν»

Ξενοδοχείο. Γιουγκοσλαβία:
"THE FLATTENING OF UNDERWEAR WITH PLEASURE IS THE JOB OF THE CHAMBERMAID"

«H ισοπέδωση των εσωρούχων με ευχαρίστηση είναι δουλειά της καμαριέρας»

Ξενοδοχείο, Ιαπωνία:
"YOU ARE INVITED TO TAKE ADVANTAGE OF THE CHA
ΜBERMAID"
«Σας προσκαλούμε να εκμεταλλευθείτε την καμαριέρα»

Ξενοδοχείο απέναντι από νεκροταφείο, Μόσχα:
"YOU ARE WELCOME TO VISIT THE CEMETERY WHERE FAMOUS RUSSIAN AND SOVIET COMPOSERS, ARTISTS, AND WRITERS ARE BURIED DAILY EXCEPT THURSDAY"
«Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε το νεκροταφείο όπου διάσημοι ρώσοι και σοβιετικοί συνθέτες, καλλιτέχνες και λογοτέχνες θάβονται καθημερινώς εκτός Πέμπτης»

Ξενοδοχείο για σκιέρ, Αυστρία:
"NOT TO PERAMBULATE THE CORRIDORS IN THE HOURS OF REPOSE IN THE BOOTS OF ASCENSION"

«Μην περιοδεύετε τους διαδρόμους τις ώρες της αναπαύσεως με τις μπότες της αναλήψεως»

Σουπερμαρκετ, Χονγκ Κονγκ:
"FOR YOUR CONVENIENCE, WE RECOMMEND COURTEOUS, EFFICIENT SELF-SERVICE"

«Για την εξυπηρέτησή σας, συνιστούμε ευγενική, αποτελεσματική αυτοεξυπηρέτηση»

Από την εφημερίδα «Soviet Weekly»:
"ΤHERE WILL BE A MOSCOW EXHIBITION OF ARTS BY 15.000 SOVIET REPUBLIC PAINTERS AND SCULPTORS. THESE WERE EXECUTED OVER THE PAST TWO YEARS"
«Θα πραγματοποιηθεί έκθεση τεχνών στη Μόσχα από 15.000 ζωγράφους και γλύπτες της Σοβιετικής Δημοκρατίας. Έχουν εκτελεστεί τα περασμένα δύο χρόνια»

Εφημερίδα, Νότια Αφρική:
"A
ΝEW SWIMMING POOL IS RAPIDLY TAKING SHAPE SINCE THE CONTRACTORS HAVE THROWN IN THE BULK OF THEIR WORKERS"
«Μια καινούργια πισίνα παίρνει γρήγορα το σχήμα της αφού οι εργολάβοι πέταξαν μέσα τον όγκο των εργατών τους

Πινακίδα στον Μέλανα Δρυμό, Γερμανία:
"IT IS STRICTLY FORBIDDEN ON OUR BLACK FOREST CAMPING SITE THAT PEOPLE OF DIFFERENT SEX, FOR INSTANCE, MEN AND WOMEN, LIVE TOGETHER IN ONE TENT UNLESS THEY ARE MARRIED WITH EACH OTHER FOR THIS PURPOSE"
«Απαγορεύεται αυστηρά στο κάμπινγκ του Μέλανος Δρυμού μας, άνθρωποι διαφορετικού φύλου, για παράδειγμα άνδρες και γυναίκες, να ζουν μαζί σε μια σκηνή εκτός αν είναι παντρεμένοι ο ένας με τον άλλον για αυτό τον σκοπό»

Ξενοδοχείο, Ζυρίχη:
"BECAUSE OF THE IMPROPRIETY OF ENTERTAINING GUEST OF THE OPPOSITE SEX IN THE BEDROOM, IT IS SUGGESTED THAT THE LOBBY BE USED FOR THIS PURPOSE"

«Λόγω της απρέπειας του να διασκεδάζετε επισκέπτες του αντίθετου φύλου στην κρεβατοκάμαρα, σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε το σαλόνι της εισόδου γι' αυτόν τον σκοπό»

Διαφήμιση οδοντιατρείου, Χονγκ Κονγκ:
"TEETH EXTRACTED BY THE LATEST METHODISTS"

«Εξαγωγή δοντιών από τους πιο σύγχρονους μεθοδιστές»

Αυτόματο πλυντήριο, Ρώμη:
"LADIES, LEAVE YOUR CLOTHES HERE AND SPEND THE AFTERNOON HAVING A GOOD TIME"

«Κυρίες, αφήστε τα ρούχα σας εδώ και περάστε το απόγεύμα σας διασκεδάζοντας»

Τουριστικό πρακτορείο, Τσεχοσλοβακία:
"TAKE ONE OF OUR HORSE-DRIVEN CITY TOURS.
WE GUARANTEE NO MISCARRIAGES"
«Κάντε μια βόλτα στην πόλη με άμαξα. Εγγυώμεθα ότι δεν θα υπάρξουν αποβολές»

Πανδοχείο, Ελβετία:
''SPECIAL TODAY -
ΝΟ ICE-CREAM"
«Πιάτο ημέρας - Όχι παγωτό»

Γραφείο αεροπορικής εταιρίας, Κοπεγχάγη:
"WE TAKE YOUR BAGS AND SEND THEM IN ALL DIRECTIONS"
«Παίρνουμε τις αποσκευές σας και τις στέλνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις»

Ξενοδοχείο, Μόσχα:
"IF THIS IS YOUR FIRST VISIT TO THE USSR, YOU ARE WELCOME TO IT"

«Αν αυτή είναι η πρώτη σας επίσκεψη στην ΕΣΣΔ, να τη χαίρεστε».

Μαΐου 03, 2008

Άρχισαν τα όργανα στην Κύπρο...

Μετά την αλλαγή της κυπριακής κυβέρνησης άρχισαν τα... όργανα, τα οποία ξεκινούν από την πρόταση αλλαγής της γλώσσας -και έπεται συνέχεια... Το παρακάτω άρθρο είναι από το ιστολόγιο του "Αντίβαρου", δείτε το όλο εκεί, δεν το παραθέτω όλο εδώ, καθώς και τα σχόλια. Αξίζουν τα δυο σχόλια του "Θέστορος", από τα οποία παραθέτω το ένα.


Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης....
Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων............
Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως “τροφή για σκέψη” τα εξής:

1. Να καταργηθούν τα γράμματα “η” και “υ” και να αντικατασταθούν από το γράμμα “ι”.
2. Να καταργηθεί το γράμμα “ω” και να αντικατασταθεί από το γράμμα “ο”.
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: “αι”—> “ε”, “ει”—>”ι”, “οι—>ι”, “υι”—>ι”, “αυ”—>”αβ”, “ευ”—>”εβ”
4. Να καταργηθεί η χρήση του “γγ” και να αντικατασταθεί από το “γκ”.
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα “ς” και να αντικατασταθεί από το γράμμα “σ”.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο .ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το “ου”).

Σχόλιο Θέστορος Νο 2

Ἐπανέρχομαι στὸ θέμα μὲ μερικὰ ἐλάχιστα (γιὰ τὸ εὖρος τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας) παραδείγματα τῆς… εὐφυοῦς (εφιούσ) πρότασης, τοῦ ἐξαιρετικοῦ αὐτοῦ ἐκπροσώπου τοῦ κυπριακοῦ λαοῦ. Μπορεῖτε νὰ καλύψετε, ἂν θέλετε τὴ δεξιά πλευρὰ τῆς σημερινῆς γραφῆς τῶν λέξεων καὶ νὰ θαυμάσετε ἀπρόσκοπτα τὴ νέα (μελλοντική;) μορφὴ τῆς γλώσσας μας. Ἂν καταλάβετε ἔστω καὶ τὶς μισές λέξεις, δικαιοῦσθε εὔφημον μνείαν!
Κι αὐτὸ συμβαίνει στὰ μικρὰ γράμματα. Ἂν προσπαθήσετε νὰ γράψετε κεφαλαῖα ποὺ δὲν ἔχουν τόνους χωρὶς ὀρθογραφία, τότε ξεχάστε τὴ συνεννόηση.

αιδία ~> ἀηδία
εδίο ~> αἰδοῖο
αιδόσ ~> ἀοιδός
εδόσ ~> αἰδώς
εδό ~> ἐδῶ
αφτί ~> αὐτί ἢ ἀφτί
αφτί ~> αὐτή
αφτί ~> αὐτοί
αφτοφιίσ ~> αὐτοφυής
γί ~> γῆ
γί ~> γιοί
ενό ~> αἰνῶ
ενό ~> ἐνῶ
εβαγκέλιο ~> εὐαγγέλιο
εβιδίσ ~> εὐειδής
έβιχα ~> εὔηχα
έβιχα ~> ἔβηχα
εγκράματοσ ~> ἐγγράμματος
έγκιοσ ~> ἔγγειος
έγκιοσ ~> ἔγκυος
εγκιιτικί ~> ἐγγυητική
έγκλισι ~> ἔγκληση
έγκλισι ~> ἔγκλιση
έναβσμα ~> ἔναυσμα
ενέσιμοσ ~> αἰνέσιμος (=ἐπαινετός)
ενέσιμοσ ~> ἐνέσιμος (=μὲ ἔνεση)
ενέσιμοσ ~> ἐναίσιμος (=κατάλληλος)
εονιότισ ~> αἰωνιότης
ερετικόσ ~> ἐρετικός (=κωπηλατικός)
ερετικόσ ~> αἱρετικός
έτεροσ ~> ἕτερος
ετέροσ ~> ἑταῖρος
ετεροφιλόφιλοσ ~> ἑτεροφυλόφιλος
εφβουλία ~> εὐβουλία
εφθίαβλοσ ~> εὐθύαυλος
εφιία ~> εὐφυΐα
έφιμοσ ~> εὔφημος
εφίμεροσ ~> ἐφήμερος
εφορία ~> εὐφορία
εφορία ~> ἐφορία
εφροσίνι ~> εὐφροσύνη
εφσινίδιτι ~> εὐσυνείδητη
θίρα ~> θήρα
θίρα ~> θύρα
ιγιίσ ~> ὑγιής
ι ιγιινί ~> ἡ ὑγιεινή
ι γίινι ~> οἱ γήινοι
ίδι ~> εἴδη
ίδι ~> ἤδη
ικιοπίισι ~> οἰκειοποίηση
ινοπιία ~> οἰνοποιία
ι λίθι ~> ἡ λήθη
ι λίθι ~> οἱ λίθοι
ιλίθιι ~> ἠλίθιοι
ιλιόλουτρο ~> ἡλιόλουτρο
ιλιόλουτρο ~> ἰλυόλουτρο
ιλίσ ~> ἰλύς
ίλισ ~> ὕλης
ίμεροσ ~> ἥμερος
ίμεροσ ~> ἵμερος
ινόδισ ~> ἰνώδης
ινίο ~> ἰνίο
ινίο ~> ἡνίο
ιονί ~> οἰονεί
ιονί ~> οἰωνοί
ιόσ ~> ἰός
ιόσ ~> υἱός
ιποτροφία ~> ἱπποτροφία
ιποτροφία ~> ὑποτροφία
ιπονομί ~> ἱππονομή
ιπόνομι ~> ὑπόνομοι
ισιγιτικί ~> εἰσηγητική
κενόσ ~> καινός
κενόσ ~> κενός
κλίμα ~> κλῖμα
κλίμα ~> κλῆμα
κόμα ~> κόμμα
κόμα ~> κῶμα
λίρα ~> λίρα
λίρα ~> λύρα
λίπι ~> λύπη
λίπι ~> λίπη
λίπι ~> λείπει
μισό, μισί ~> μισῶ, μισεῖ
μισό, μισί ~> μισό, μισή
ίισι ~> οἴηση
μίισι ~> μύηση
νότα ~> νότα (ἡ)
νότα ~> νῶτα (τά)
νιν κε αί ~> νῦν καὶ ἀεί
οδίνεσ ~> ὀδύνες
οδίνεσ ~> ὠδίνες
οδικόσ ~> ὁδικός
οδικόσ ~> ὠδικός
όμοσ ~> ὅμως
όμοσ ~> ὦμος
οοιδίσ ~> ὠοειδής
οοζοοτόκοσ ~> ὠοζωοτόκος
οκνιρόσ ~> ὀκνηρός
οκίπουσ ~> ὠκύπους
οπίο ~> ὁποῖο
όπιο ~> ὅποιο
όπιο ~> ὄπιο
ορέον ~> ὡραίων
όρεον ~> ὄρεων
όρι ~> ὅροι
όρι ~> ὄρη
οσ ~> ὃς
οσ ~> ὡς (=σάν)
οσ ~> ὣς (=ἕως)
οσφιονοτιέοσ ~> ὀσφυονωτιαῖος
πιο ~> πιό
πιο ~> ποιό
πιιτικίσ ~> ποιητικῆς
πολίσ ~> πολύς
πολίσ ~> πολλῆς
πόλισ ~> πόλεις
προιονίζο ~> προοιωνίζω
πριονίζο ~> πριονίζω
προοθό ~> προωθῶ
σίζεφξι ~> σύζευξη
σίκο ~> σύκο
σίκο ~> σήκω
σινίχισι ~> συνήχηση
σινιφένο ~> συνυφαίνω
στίχοσ ~> στίχος
στίχοσ ~> στοῖχος
σίσ ~> σής (ὁ) = σκόρος
σίσ ~> σῦς (ὁ) = χοῖρος
σίσ ~> σεῖς
τίχοσ ~> τεῖχος
τίχοσ ~> τοῖχος
φιλί ~> φιλί
φιλί ~> φυλή
φίλο ~> φίλο (αἰτ.)
φίλο ~> φύλλο
φίλο ~> φύλο
φιτό ~> φοιτῶ
φιτό ~> φυτό
χίρα ~> χήρα
χίρα ~> χείρα
χίροσ ~> χῆρος
χίροσ ~> χοῖρος
χρίσι ~> χρήση
χρισί ~> χρυσή
χρισιμοπιό ~> χρησιμοποιῶ

Και υπόψιν, όλα αυτά είναι μόνο η αρχή στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου. Τα πολλά είναι ακόμη πίσω... Αυτό είναι δικό μου σχόλιο. Άσε που δεν ξέρω σε ποια κατηγορία να το κατατάξω ως θέμα, στην πολιτική ή στο... χιούμορ; Μάλλον στο χιούμορ λέω να το βάλω, εκεί είναι η θέση του...

Μαΐου 01, 2008

Εργατική Πρωτομαγιά

Η 1η Μαΐου ή Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως μέρα γιορτής της εργατικής τάξης το 1889, από το Διεθνές Εργατικό Συνέδριο του Παρισιού για να τιμήσει τα θύματα της μεγάλης και αιματηρής απεργίας που είχε γίνει στο Σικάγο, 3 χρόνια πριν το 1886.


Η πάλη για την καθιέρωση του οχταώρου είχε αρχίσει από την δεκαετία του 1860. Το 1884, η Αμερικάνικη Ομοσπονδία Εργασίας (FOTLU: Federation of Organized Trades and Labor Unions of the United States and Canada ) μαζί με την Διεθνή ένωση εργατών (IWPA: International Working People's Association), ψήφισε μια απόφαση η οποία όριζε ότι από την 1η Μαΐου του 1886 θα καθιερωνόταν το οχτάωρο και ξεκίνησε εκστρατεία γενικής απεργίας. Μάλιστα, καλούσε όλα τα εργατικά συνδικάτα να ακολουθήσουν αυτή την οδηγία απαρέγκλιτα [Αρνητική θέση στην απεργία όμως πήρε ένα άλλο σημαντικό εργατικό σωματείο γνωστό ως Knights of Labor το οποίο μαχόταν υπέρ της πλήρους κατάργησης της παιδικής απασχόλησης, διεκδικούσε ίσα δικαιώματα αμοιβές σε άνδρες και γυναίκες στους έγχρωμους - κυρίως μαύρους - εργάτες κ.λ.π.]. Παρά ταύτα, το ψήφισμα βρήκε άμεσα υποστήριξη από την πλειοψηφία των εργαζομένων και της εργατικής τάξης, η οποία μέχρι τότε αναγκαζόταν να δουλεύει δώδεκα και δεκατέσσερις ώρες ημερησίως, [περίπου όπως και σήμερα ξανά και άτυπα αρχίζει να καθιερώνεται].

Έτσι, όταν η Αμερικάνικη Ομοσπονδία Εργασίας οργάνωσε μαζική απεργία την 1 Μαΐου του 1886 στο Σικάγο ανταποκρίθηκαν 90.000 εργαζόμενοι που ήταν τότε το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο, 10.000 στη Νέα Υόρκη, 11.000 στο Ντιτρόιτ και αλλού.

Υπολογίζεται ότι συνολικά 350,000 εργάτες από όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα σε σύνολο 1200 εργοστασίων. Η πόλη του Σικάγο κυριολεκτικά παρέλυσε: Όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στην πόλη αναγκάστηκαν να διακόψουν την λειτουργία τους.

Το σύνθημα εκείνης της απεργίας ήταν "8 ώρες δουλεία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνος". Οι εργάτες διεκδικούσαν το οχτάωρο αλλά οι εργοδότες είχαν αντίθετη γνώμη.

Το χρονικό

α. Η συγκέντρωση

Το Σάββατο 4 Μαΐου 1886, οι εργάτες μαζί με τις οικογένειές τους κουβεντιάζοντας και ντυμένοι με τα καλά τους κατευθύνονταν στο χώρο της συγκέντρωσης. Ωστόσο, στους πλαϊνούς δρόμους που θα φιλοξενούσαν τη συγκέντρωση και στις γύρω στέγες των κτηρίων η ατμόσφαιρα είχε γίνει απειλητική. Αρκετοί αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις του στρατού περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.

β. Τα επεισόδια

Λίγο αργότερα η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει βίαια μια ειρηνική συγκέντρωση στην Haymarket Square, όταν μια βόμβα πετάχτηκε προς το μέρος τους τραυματίζοντας περίπου 60 αστυνομικούς και σκοτώνοντας 8 (Επτά κατά την ρίψη και ένας υποκύπτοντας στα τραύματά του αργότερα). [Τα ονόματα των νεκρών αστυνομικών είναι: Mathias Degan, John Barrett, George Miller, Timothy Flavin, Thomas Redden, Nels Hansen, Michael Sheehan και Timothy Sullivan]. Οι αστυνομικοί άνοιξαν αμέσως πυρ προς το πλήθος σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες.

γ. Η "δίκη"

Χωρίς να έχει στοιχεία ως προς την ταυτότητα των δραστών που εκτόξευσαν την βόμβα, η αστυνομία, συλλαμβάνει οχτώ ηγέτες του εργατικού κινήματος. Η δίκη, που τους οδήγησε στην θανατική καταδίκη, έχει καταγραφεί στα χρονικά ως παρωδία.

Δικάζοντας τις ιδέες μάλλον παρά τις πράξεις, οι δικαστές καταδίκασαν τους 7 σε θάνατο δια απαγχονισμού και έναν σε 15 χρόνια(!) κάθειρξη. Η ποινή για τους βασικούς κατηγορουμένους, August Spies (Γερμανός Μετανάστης), Adolf Fischer (Γερμανός Μετανάστης), George Engel (Γερμανός Μετανάστης) και Albert Parsons (Γερμανός Μετανάστης), εξετελέσθη στις 11 Νοεμβρίου του 1887. Στην κηδεία τους έλαβε χώρα μια από τις μεγαλύτερες πορείες που είχε γνωρίσει το Σικάγο. Για τους Samuel Fielden (Άγγλος Μετανάστης), Oscar Neebe (Αμερικανός Πολίτης Γερμανικής Καταγωγής) και Michael Schwab (Γερμανός Μετανάστης) ο Κυβερνήτης John Peter Altgeld μια μέρα πριν την εκτέλεση μετέτρεψε τη θανατική ποινή σε ισόβια κάθειρξη (εκτός του Oscar Neebe που είχε καταδικαστεί εκ αρχής σε 15 χρόνια κάθειρξη) αλλά το 1893 δόθηκε χάρη σε όλους, ενώ ο Louis Lingg (Γερμανός Μετανάστης) βρέθηκε νεκρός στο κελί του (αυτοκτόνησε με δυναμίτη!!!!) πριν προλάβει να οδηγηθεί στην αγχόνη.....

δ. Σήμερα...

Η Πρωτομαγιά έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως επίσημη αργία - αποχή - απεργία από την εργασία, και ημέρα σύμβολο των αγώνων των εργαζομένων στα περισσότερα κράτη όχι όμως σε όλα. Μερικά από τα κράτη που έχουν καθιερώσει ξεχωριστές ημέρες είναι οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Στις Η.Π.Α. η «εργατική γιορτή» καθιερώθηκε ως αργία, η πρώτη Δευτέρα του μηνός Σεπτεμβρίου.

Στον Καναδά καθιερώθηκε την ίδια ημέρα με τις Η.Π.Α. από το 1880 παρά το ότι οι Καναδοί σκέφτηκαν να καθιερώσουν την 1η Μαΐου ως επίσημη ημέρα αργίας, οικονομικοί κυρίως λόγοι όμως, τους έκαναν να συγχρονίσουν και την αργία αυτή με τις Η.Π.Α. Παρά ταύτα, αρκετές είναι οι φορές που διάφορα σωματεία εργατών ή άλλων εργαζομένων οργανώνουν μικρές εκδηλώσεις συμπαράστασης ή και διαδηλώσεις την ημέρα αυτή, κυρίως στα μεγάλα βιομηχανικά αστικά κέντρα της χώρας.