Αυγούστου 07, 2009

Περί πολέμου εναντίον των ιστολογίων

Το σκηνικό ξεκίνησε με το ιστολόγιο του Ασημώνη, το οποίο, απ' ό,τι είπε ο ίδιος, είναι η δεύτερη φορά που του το κλείνουν. Κατόπιν ήρθε η σειρά του ιστολογίου show-bitch, για να ακολουθήσει αμέσως μετά το Τρωκτικό. Μια ολόκληρη μέρα ασχοληθήκαμε όλοι με την περίπτωση του Τρωκτικού και όσο ασχολούμαστε με αυτήν, κατά το μεσημεράκι, κάποιοι ανακαλύψαμε ότι δεν μπορούμε να μπούμε στο ιστολόγιό μας, αλλά και σε καμιά άλλη υπηρεσία της google, διότι, όπως έλεγε η σελίδα που έβγαινε, ή έχει γεμίσει ο υπολογιστής μας ιούς και πρέπει να τους καθαρίσουμε για να μας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες ή παραβιάσαμε τους κανονισμούς της google. Μετά από κανένα μισάωρο κατάφερα να μπω στο προφίλ του ιστολογίου, για να διαπιστώσω ότι, όπως βγήκε άλλο ένα ενημερωτικό και με πληροφόρησε, κάνουν έλεγχο στο ιστολόγιο και πρέπει να περιμένω λίγο ακόμη. Μετά από δυο λεπτάκια μου επετράπη επιτέλους η είσοδος...

Ως εδώ καλά. Πριν προλάβω καλά καλά να βάλω το μυαλό μου να δουλέψει, καθότι είμαι και λίγο αργής καύσης, εμφανίζεται ξανά στον αέρα το Τρωκτικό, το οποίο όμως ήταν μαϊμού και όχι... ποντίκι. Έτσι είναι, λέω, δεν είναι δυνατόν να έγινε ολόκληρος πανικός, να αναφέρονται εισαγγελικές έρευνες και εκκρεμούσες καταγγελίες και, σαν να μην τρέχει τίποτα, να εμφανίζεται το τρωκτικό πριν λαλήσει ο πετεινός...

Πριν προλάβω να το σκεφτώ, να σου το τρωκτικό, αυτή τη φορά αυθεντικό και όχι ιμιτασιόν, όπως την προηγούμενη φορά. Λέω εγώ λοιπόν, τι έγινε... πρόλαβε η google και εξέτασε το ιστολόγιο του τρωκτικού και όλα τα υπόλοιπα με τα οποία ασχολήθηκε νωρίτερα; Μπα, δεν είναι φυσιολογικό κάτι τέτοιο, μάλλον επειδή έγινε βαβούρα το άφησαν να περάσει -σκέφτηκα. Ας περιμένουμε να δούμε.

Και είδαμε... http://aletri.blogspot.com κλειστό, indymedia κλειστό -αυτό δεν ήταν της google- Ασημώνης υπό εξέταση και η είσοδος επιτρέπεται μόνο στους συντάκτες, show-bitch υπό εξέταση και η είσοδος επιτρέπεται μόνο στους συντάκτες. Και εγώ τώρα, με την περιορισμένη μου αντίληψη, κάνω κάποιες περίεργες σκέψεις.

Γιατί δυο ιστολόγια, τα οποία ο μόνος λόγος που εξετάζονται είναι επισήμανση απαράδεκτου περιεχομένου, εξακολουθούν και βρίσκονται υπό εξέταση, και ένα το οποίο δεν ξέρω καθόλου τη θεματολογία του έκλεισε τελείως, ενώ, αντιθέτως, αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο έκλεισε λόγω μηνύσεων και εισαγγελικής παρέμβασης βρίσκεται στον αέρα; Και για ποιο λόγο το indymedia είναι κλειστό χωρίς να ακουστεί πουθενά τίποτα γι αυτή την περίπτωση; Δεν είναι ιστολόγιο της google για να υποθέσω ότι έχει επισημανθεί ούτε και είπε κανείς τίποτα γι αυτό.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Το show-bitch το επισκέφθηκα ως showvip-bitch, διότι δεν το ήξερα πριν. Απ' ό,τι είδα είχε κάποιες φωτο που υποθετικά ίσως σκανδαλίζουν κάποιους. Όμως έχω δει ιστολόγια με περιεχόμενο που άνετα μπορείς να το χαρακτηρίσεις πορνό, χωρίς απαραίτητα να είσαι συντηρητικός, τα οποία δεν τα έχει επισημάνει κανείς ώστε μπαίνοντας ο επισκέπτης να βλέπει πρώτα τη σελίδα που του λέει πως μπαίνει υπ΄ ευθύνη του σε ιστολόγιο με ακατάλληλο περιεχόμενο. Δεν πείθομαι λοιπόν ότι το συγκεκριμένο ιστολόγιο επισημάνθηκε και εξετάζεται γι αυτό το λόγο.

Το ιστολόγιο του Ασημώνη δεν το ξέρω καθόλου. Μπορώ μόνο να υποθέσω από τα λεγόμενα αυτών που το ήξεραν ότι μάλλον δεν ήταν σαν τα προαναφερόμενα που κανονικά θα έπρεπε να επισημαίνουν αυτοί που σουλατσάρουν στο διαδίκτυο και επισημαίνουν ιστολόγια. Αν ήταν κουτσομπολίστικο με χιουμοριστική διάθεση πιθανόν να είχε και φωτο σε στυλ εφημερίδας ESPRESSO. Γιατί λοιπόν να επισημανθεί για να το κλείσουν; Και τι ψάχνει τέλος πάντων η google τόσες ώρες μέσα σε αυτό το ιστολόγιο ενώ για το τρωκτικό χρειάστηκε μερικές ώρες, συμπεριλαμβανομένης και της ώρας που χρειάστηκε να ελέγξει και κάποια όπως το δικό μου που δεν τα θεώρησε άξια λόγου να ασχοληθεί περισσότερο μαζί τους ή κάποια που είδε ότι δεν παραβίαζαν κάνεναν από τους κανόνες της;

Για το aletri δεν έχω ιδέα, δεν είδα πουθενά κανένα σχόλιο γι αυτό, αλλά εκείνο που μου κίνησε την περιέργεια είναι, πώς το έκλεισαν έτσι στα γρήγορα, χωρίς καν να λένε πως το εξετάζουν; Μοιάζει σαν να το έκλεισε ο συντάκτης μόνος του και ίσως να είναι έτσι, δεν γνωρίζω. Άλλωστε ο ίδιος δεν έχει διαμαρτυρηθεί πουθενά, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ποιοι μένουν λοιπόν; Το τρωκτικό και ο indymedia. Το τρωκτικό ποτέ δεν μου άρεσε προσωπικά. Θύμιζε περισσότερο κουτσομπολίστικα περιοδικά με κάτι τις από Αυριανή και ESPRESSO. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα διαμαρτυρηθώ αν το κλείσουν. Το να κλείσει ένα ιστολόγιο σημαίνει πολλά πράγματα, πέρα από το περιεχόμενό του. Σημαίνει ότι παραβιάζεται η ελευθερία του λόγου και το απόρρητο που υποτίθεται σου παρέχει ο πάροχος που φιλοξενεί το ιστολόγιό σου. Και στο κάτω κάτω ο έντυπος ημερήσιος και περιοδικός Τύπος είναι γεμάτος "τρωκτικά", γιατί δεν ενοχλείται κανείς; Άρα, εκείνο που ενοχλεί στην πραγματικότητα είναι ο μπλόγκερ και όχι ο δημοσιογράφος, άσχετα με το τι μπορεί να λέει ο δεύτερος στο έντυπο που αρθρογραφεί. Γιατί αυτά που λένε τα "τρωκτικά" του έντυπου και περιοδικού Τύπου δεν θίγουν κανέναν στην ουσία, δεν απειλούν κανενός την εξουσία, σε αντίθεση με τον μπλόγκερ. Μέσα στη μπλογκόσφαιρα όμως είναι φυσικό να βρίσκονται κάποιοι που αρέσουν, κάποιοι που δεν αρέσουν και κάποιοι που είναι ουδέτεροι. Λοιπόν, τι πρέπει να γίνει; Να κλείσουν αυτοί που δεν αρέσουν; Να κλείσουν αυτοί που αρέσουν επειδή παίρνουν πιθανούς αναγνώστες από τις εφημερίδες και αυτοί που δεν αρέσουν και να μείνουν οι ουδέτεροι. Ή μήπως πρέπει όλους τους μπλόγκερς να τους φάει το μαύρο σκοτάδι του διαδικτύου γιατί είναι ζημιογόνοι για τους έχοντες εξουσία οποιουδήποτε τύπου; Μήπως πρέπει να γίνει και κανένα πραξικόπημα σαν εκείνο της επταετίας για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και να μη μιλάει κανείς; Άντε, γιατί παραπήραν αέρα μερικοί μερικοί και έγιναν και δημοσιογράφοι και μας πήραν τους πελάτες και σε ποιον θα κάνουμε τώρα πλύση εγκεφάλου, αφού κανείς δεν μας αγοράζει να μας διαβάσει, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε την "κοινή γνώμη" έτσι όπως πρέπει.

Δεν θα ασχοληθώ περισσότερο ψάχνοντας το λόγο για τον οποίο είναι ανοικτό αυτή τη στιγμή το τρωκτικό, γιατί εκείνο που πραγματικά με προβληματίζει είναι ο λόγος για τον οποίο είναι κλειστός αυτή τη στιγμή ο indymedia. Προσωπικά δεν συμφωνούσα με το συγκεκριμένο ιστολόγιο. Δεν λέω δεν μου άρεσε, όπως είπα στην περίπτωση του τρωκτικού, γιατί πρόκειται για τελείως διαφορετική περίπτωση. Ο indymedia είναι ένα καθαρά πολιτικό ιστολόγιο, δεν είναι δημοσιογραφικό ούτε ποικίλης ύλης. Άσχετα λοιπόν αν συμφωνώ μαζί του ιδεολογικά ή όχι, αντιλαμβάνομαι ότι ένα πολιτικό ιστολόγιο όπως αυτό είναι πολύ φυσικό να ενοχλεί κάποιους που η ιδεολογία του θίγει τα συμφέροντά τους και τους φανατικούς διαφορετικών ιδεολογιών. Πρόκειται για ένα αναρχικό ιστολόγιο, το οποίο είναι αντίθετο με όλες τις υπόλοιπες ιδεολογίες και συν τοις άλλοις είναι και ακτιβιστικό, όχι μόνο θεωρητικό, όπως τα περισσότερα ιστολόγια αναρχικής ιδεολογίας. Το συγκεκριμένο ιστολόγιο, απ' ό,τι παρακολουθώ εδώ και πολύ καιρό, δέχεται σοβαρές επιθέσεις. Επίσης του έχουν κολλήσει διάφορες ταμπέλες και κατηγορίες, σε αντίθεση με τα άλλα ιστολόγια της ίδιας ιδεολογίας.

Μετά απ' όλες αυτές τις σκέψεις αναρωτιέμαι μήπως τελικά η μοναδική επίθεση που έγινε σε ιστολόγιο αυτό το διάστημα είχε στόχο το συγκεκριμμένο ιστολόγιο. Αν συμβαίνει πράγματι κάτι τέτοιο είναι πολύ σοβαρό, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή είναι το μόνο ιστολόγιο με το οποίο δεν ασχολήθηκε κανείς. Το μοναδικό για το οποίο δεν βγήκε κανείς να διαμαρτυρηθεί γιατί το έκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κατάφεραν να αποσπάσουν την προσοχή μας από αυτό για να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να τους ενοχλήσουμε ή ότι είμαστε τόσο φανατικοί και μονοκόμματοι όσον αφορά στις απόψεις μας που δεν θεωρούμε το συγκεκριμμένο ιστολόγιο κομμάτι της μπλογκόσφαιρας;

Τι από τα δυο συμβαίνει άραγε;

2 σχόλια:

  1. Η περίπτωση Ιndymedia είναι όντως διαφορετική από τις παραπάνω και πολύ πιο ύποπτη. Από πειράματά μου, διαπίστωσα ότι το "κλείσιμο" είναι διαφορετικό, ισχύει μόνο για την Ελλάδα και γίνεται σε επίπεδο παρόχου υπηρεσιών, πιθανώς με φιλτράρισμα διευθύνσεων σε επίπεδο DNS, που είναι και το πλέον ύπουλο γιατί ο μέσος χρήστης δεν μπορεί να το παρακάμψει. Κλείστηκαν δέ όλα τα site *.indymedia.com.

    Η Ελλάδα ακολουθεί και επισήμως το δρόμο της Κίνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρήκα πριν λίγο στο ψαχτήρι της google την τελευταία αποθηκευμένη σελίδα του. Ηταν πριν δυο μέρες και οργάνωνε κινητοποίηση σε κάποια εργοστάσια και το μεγαλύτερο μέρος της σελίδας έλεγε για κάποια εργατικά ατυχήματα που γίνονται τελευταία. Απ' ό,τι ξέρω εκ πείρας, αυτά τσούζουν το σύστημα πολύ περισσότερο από τι λένε τα όποια "τρωκτικά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.