Απριλίου 08, 2008

Αιθέρια Έλαια

Τα Αιθέρια Έλαια είναι γνωστά σε όλους μας. Πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουν πραγματικά τις πολλαπλές και ευεργετικές του χρήσεις; Τα έλαια των αρωματικών φυτών είναι γνωστά από την αρχαιότητα στην θεραπευτική, στην υγιεινή και με την καύση τους για τον εξαγνισμό της αρνητικής ενέργειας στο χώρο. Τεράστια η ωφέλεια και η πρακτική της χρήσης τους και όμως στο σημερινό κόσμο μόνο τα τελευταία χρόνια αρχίζει πάλι να τα χρησιμοποιεί ο άνθρωπος.

Τα Αιθέρια Έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε αυτούσια ως άρωμα είτε να τα ρίξουμε στο νερό της μπανιέρας για να χαλαρώσουμε. Επίσης τα χρησιμοιούμε ως αρωματικό χώρου σε συσκευή καύσης και ανάλογα με το άρωμα έχουμε και πολύτιμα ωφέλη στην ψυχοσύνθεσή μας. Ακόμη μπορούμε να τα προσθέσουμε σε αλκοόλ και να δημιουργήσουμε με ανάμιξη αιθερίων ελαίων την προσωπική μας κολώνια. Μπορούμε να τα προσθέσουμε σε κάποιο φυτικό έλαιο, όπως το αμυγδαλέλαιο ή το βαλσαμόλαδο, για εντριβές ή για αραιωμένο άρωμα. Τα φυτικά έλαια δηλαδή χρησιμεύουν ως βάσεις για τα αιθέρια έλαια. Οι ιδιότητές τους είναι πολλές, από καλλυντικές έως... εντομοαπωθητικές.

Μερικοί από τους τρόπους χρήσης τους είναι:
  • - Εισπνοές ή ατμόλουτρα, αρωματισμός χώρου. Ρίνουμε λίγες σταγόνες αιθερίου ελαίου σε νερό που βράζει -δυο σταγόνες είναι αρκετές- όταν θέλουμε να κάνουμε καθαρισμό προσώπου, για να ανοίξουν οι πόροι και να εισχωρήσει το άρωμα. Για το βήχα και το συνάχι εισπνέουμε τους ατμούς που βγαίνουν από το νερό που βράζει. Η μέθοδος του βρασμού χρησιμοποιείται και για τον αρωματισμό του χώρου. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες αιθερίου ελαίου στην ειδική συσκευή καύσης και συμπληρώνουμε με νερό. Ανάβουμε το κεράκι από κάτω και όταν το νερό αρχίσει να βράζει οι υδρατμοί διαχέονται στο χώρο. Η εισπνοή των αιθερίων ελαίων, ανάλογα με το άρωμα, μπορεί να δημιουργήσει ευεξία, συγκέντρωση καθώς επίσης να καθαρίσει το χώρο από αρνητικές ενέργειες και διάφορες μυρωδιές.
  • - Στο μπάνιο. Ρίχνουμε στη μπανιέρα μερικές σταγόνες αιθερίου ελαίου της προτίμησής μας και χαλαρώνουμε μέσα στο νερό μέχρι να κρυώσει, γύρω στο ένα τέταρτο περίπου. Με τον τρόπο αυτό χαλαρώνουμε και ταυτόχρονα εισπνέουμε και το άρωμα του ελαίου. Σε μια γεμάτη μπανιέρα δέκα σταγόνες αιθερίου ελαίου είναι αρκετές.
  • - Για πρησμένα και κουρασμένα πόδια γεμίζουμε μια λεκάνη νερό σε φυσική θερμοκρασία της βρύσης, ρίχνουμε πέντε με έξι σταγόνες αιθερίου ελαίου και αφήνουμε τα πόδια μας μισή ώρα να ξεκουραστούν.
  • - Για ευρυαγγείες, ερεθισμούς του δέρματος και φλογώσεις ρίχνουμε σε νερό με θερμοκρασία της βρύσης γύρω στις πέντε σταγόνες αιθερίου ελαίου και κάνουμε κομπρέσσες. Για τις ίδιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε και τόνικ, όπως π.χ. το ροδόνερο.
  • - Για να φτιάξουμε τονικ προσώπου, γεμίζουμε ένα μικρό μπουκάλι των 50ml με αποσταγμένο νερό -όχι περισσότερο γιατί δεν διατηρείται πολύ καιρό- προσθέτουμε γύρω στις δέκα σταγόνες αιθερίου ελαίου και το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος γύρω στις δεκαπέντε μέρες. Μετά το φιλτράρουμε και χρησιμοποιούμε αυτό το νερό με βαμβάκι στο πρόσωπο όπως το τονικ.
  • - Για κολώνιες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλκοόλ για βάση. Προσωπικά χρησιμοποιώ βότκα, κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Σε ένα σκούρο μπουκάλι των 50ml βάζουμε το αλκοόλ και προσθέτουμε είκοσι σταγόνες αιθερίου ελαίου της προτίμησής μας ή κάνουμε συνδυασμούς αιθερίων ελαίων. Αφήνουμε το μπουκάλι ένα μήνα σε σκοτεινό μέρος, το φιλτράρουμε και το βάζουμε σε ένα μπουκαλάκι για κολώνια με βαποριζατέρ, συμπληρώνοντας με αλκοόλ αν χρειαστεί.
  • - Για την κατασκευή αρώματος, σε ένα σκούρο μπουκάλι των 50ml βάζουμε 10ml άρωμα της προτίμησής μας ή συνδυασμό αρωμάτων και συμπληρώνουμε με αλκοόλ. Το αφήνουμε στο σκοτεινό μέρος σαράντα ημέρες, το σουρώνουμε και το βάζουμε σε μπουκάλι με βαποριζατέρ. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με αλκοόλ.
  • - Για άρωμα λάδι βάζουμε είκοσι σταγόνες αιθερίου ελαίου σε 10ml λάδι βάσης. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο ως βάση γι αυτά τα αρώματα. Τα χρησιμοποιούμε αμέσως, δεν χρειάζονται να τα αφήσουμε για μέρες, όπως τις κολώνιες.
  • - Με το λάδι βάσης μπορούμε να φτιάξουμε λάδι για μασάζ, ρίχνοντας σε μια κουταλιά της σούπας τρεις σταγόνες αιθερίου ελαίου. Επιλέγουμε τα αιθέρια έλαια σύμφωνα με τις ιδιότητές τους για την κάθε περίπτωση.
  • - Για την τριχόπτωση χρησιμοποιούμε δαφνέλαιο για βάση. Γεμίζουμε ένα μικρό μπολάκι δαφνέλαιο μέχρι τη μέση και προσθέτουμε το ανάλογο αιθέριο έλαιο -γύρω στις πέντε σταγόνες. Αλείφουμε με αυτό το μείγμα τα μαλλιά μας στεγνά και μετά από είκοσι λεπτά λουζόμαστε κανονικά. Για τριχόπτωση, πιτυρίδα ή αδύναμα μαλλιά, μπορούμε να ρίξουμε το αιθέριο έλαιο στο σαμπουάν που χρησιμοποιούμε. Γι αυτό το σκοπό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ένα ουδέτερο σαμπουάν, χωρίς δικό του άρωμα, το οποίο το αγοράζουμε από το φαρμακείο.
Θα αναφέρω μερικά από τα αιθέρια έλαια και ωρισμένες από τις ιδιότητές τους. Αναλόγως με την περίπτωση τα χρησιμοποιούμε όπως είπαμε σε μασάζ, εισπνοές, στο μπάνιο, στο σαμπουάν ή αναμεμιγμένο με κρέμα χεριών ή προσώπου. Για το προσώπου καλό θα είναι να τα προσθέτουμε σε ουδέτερες κρέμες, τις οποίες τις βρίσκουμε σε φαρμακεία που πωλούν προϊόντα αρωματοθεραπείας ή σε καταστήματα υγιεινών τροφών.
  • ΑΓΡΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ: Κυτταρίτιδα, τοπικό αδυνάτισμα, ακμή, ξηρότητα, δερματίτιδα, τριχόπτωση, τόνωση του τριχωτού της κεφαλής.
  • ΑΙΓΟΚΛΗΜΑ: Σε συνδυασμό με γεράνι είναι ηρεμηστικό και για αϋπνία. Αποσμητικό.
  • ΒΑΛΣΑΜΟ: Αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, χαλαρωτικό, άσθμα, βροχίτιδα, πονόλαιμος, κατάθλιψη.
  • ΒΑΝΙΛΙΑ: Αφροδισιακό, διώχνει τις δυσάρεστες οσμές.
  • ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Τονωτικό, αναζωογονητικό. Καθαρίζει τη σκέψη, βοηθάει τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Για πονοκεφάλους και βελτίωση του κυκλοφοριακού. Αντιρρυτιδικό για τις ρυτίδες έκφρασης. Ιδανικό για κρέμες για την περιποίηση του λαιμού και γύρω από το στόμα. Για κόπωση. Πολύ καλό εντομοαπωθητικό.
  • ΒΕΤΙΒΕΡ: Για τη νευρική υπερένταση και αϋπνία. Αντισηπτικό, για ακμή, ανακούφιση ρευματικών πόνων και αρθρίτιδας.
  • ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ: Καθαρίζει και αρωματίζει την αναπνοή. Αντισηπτικό, για τη γρίππη και την ιγμορίτιδα. Για μυϊκούς πόνους, μώλωπες, εγκαύματα και πληγές. Βελτίωση της μνήμης, τονωτικό.
  • ΓΕΡΑΝΙ: Δερματίτιδα, έγκζεμα, κυκλοφορία του αίματος, γρίππη. Για την ιγμορίτιδα βάζουμε στο μέτωπο κομπρέσσες μαζί με δεντρολίβανο. Για καύση του τοπικού λίπους και την κυτταρίτιδα. Συνδυαζόμενο με λεβάντα είναι πολύ καλό για την ακμή.
  • ΓΙΑΣΕΜΙ: Τονωτικό του νευρικού συστήματος, πολύ καλό για προβλήματα προερχόμενα από ψυχοσωματικά αίτια, αντικαταθλιπτικό. Εισπνεόμενο χαρίζει αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και ευφορία. Για πονοκεφάλους, αντισηπτικό.
  • ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ: Κατά της παχυσαρκίας, της κατακράτησης υγρών και για την καύση του τοπικού λίπους. Πολύ καλό για την αλωπεκία, τη λιπαρότητα και την πιτυρίδα. Για πρησμένα από την κόπωση πόδια.
  • ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ: Απολυμαντικό για χώρους με ασθενείς. Αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, βροχίτιδα, ιγμορίτιδα, γρίππη, μυϊκούς πόνους από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Δίνει διαύγεια και καθαρίζει τη σκέψη.
  • ΚΕΔΡΟΣ: Ακμή, λιπαρότητα, τριχόπτωση και αλωπεκίαση. Για τα μαύρα στίγματα ή στίγματα από έκθεση στον ήλιο, λιπαρά μαλιά με πιτυρίδα. Λίγες σταγόνες σε ένα βαμβάκι απομακρύνουν το σκώρο.
  • ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ: Για κιρσούς, φλεβίτιδες, αιμορροϊδες, ευρυαγγείες, κυτταρίτιδα. Λιπαρό ή γηρασμένο δέρμα.
  • ΛΕΒΑΝΤΑ: Παχυσαρκία, κυτταρίτιδα, αλωπεκίαση. Αναζωογόνηση του γηρασμένου δέρματος. Αντικαταθλιπτικό, για πονοκεφάλους και αϋπνία. Λίγες σταγόνες σε βαμβάκι απομακρύνουν το σκώρο.
  • ΛΕΜΟΝΙ: Στυπτικό, για πολύ λιπαρό δέρμα, ακμή, λιπαρά μαλλιά. Ανεβάζει την πίεση. Παχυσαρκία, κυτταρίτιδα, για την αποβολή των τοξινών. Για εύθραυστα νύχια, διώχνει τις γεροντικές κηλίδες από τα χέρια.
  • ΜΥΡΡΟ: Τονωτικό, αντιγηραντικό, χρησιμοποιείται σε κανονικά και γηρασμένα δέρματα ως αναζωογονητικό. Σε ποδόλουτρο για τα κουρασμένα πόδια. Το ιδιαίτερο άρωμά του προσφέρει δύναμη και σθένος.
  • ΠΑΤΣΟΥΛΙ: Αντιφλογιστικό, για εκζέματα, λιπαρά μαλλιά, πιτυρίδα, ανοικτούς πόρους, ακμή. Στο μπάνιο διώχνει την κόπωση και αναζωογονεί το πνεύμα. Για πολύ λιπαρά μαλλιά.
  • ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Αναζωογονητικό και τονωτικό του εγκεφάλου. Για ενέργεια και πνευματική διαύγεια. Αντιρρυτιδικό, για τη λιπαρή επιδερμίδα, την κατακράτηση υγρών, γρίππη, βήχα δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία.
  • ΡΟΔΕΛΑΙΟ: Πολύ καλό για το νευρικό σύστημα. Για την κυκλοφορία του αίματος καθώς και για τα σπασμένα αιμοφόρα αγγεία. Καλό για όλα τα προβλήματα της επιδερμίδας.
  • ΣΑΝΔΑΛΟΞΥΛΟ: Αντιγηραντικό, αποσυμφορητικό του φλεβικού συστήματος. Αναζωογονεί και τονώνει τον εγκέφαλο, βοηθά τη σκέψη. Καταπραϋνει τους ερεθισμούς του ξυρίσματος.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΡΩΜΑ
Δέκα σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου, τέσσερις σταγόνες αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλου, τέσσερις σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι και δυο σταγόνες αιθέριο έλαιο μαύρο πιπέρι. Ρίχνουμε αυτό το μίγμα σε ένα μπουκαλάκι των 10ml ελαιόλαδο και το ανακινούμε απαλά.

Μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας συνδυασμούς μέχρι να πετύχετε το άρωμα που θέλετε. Με την εξάσκηση γίνεται όλο και πιο εύκολο να φτιάχνει κανείς τα δικά του αρώματα.
Photobucket

2 σχόλια:

  1. Τα αιθέρια έλαια είναι εξαιρετικά. Απλώς για το σώμα έχω ακούσει ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιεί κανείς μόνο φυσικά αιθέρια έλαια, γιατί κυκλοφορούν και συνθετικά.
    Επίσης, μπορεί κανείς να προμηθευτεί ιονιστή με αιθέρια έλαια, που καθαρίζει και ιονίζει τον αέρα, φιλτράροντάς τον μέσα από νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραία πες οτι βάζεις δαφνέλαιο κτλ στα μαλλιά. Θεραπεύει δηλαδή την ανδρογενή αλλωπεκία; Σταματά την τριχόπτωση τελείως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.