Μαΐου 04, 2008

Αρωματοθεραπεία σπιτιού

Θεραπεύστε το σπίτι σας με τη μέθοδο της... αρωματοθεραπείας

Η αρωματοθεραπεία, η θεραπευτική, η οποία χρησιμοποιεί αρώματα (αιθέρια έλαια) που εκκρίνονται από διάφορα αρωματικά φυτά, αποτελεί μια διαδεδομένη πια πρακτική εναλλακτικής θεραπείας. Από τους αρχαίους χρόνους ήδη είχαν γίνει αντιληπτές οι πολλαπλές ευεργετικές ικανότητες των αιθέριων ελαίων, κυρίως για ζητήματα προστασίας και θεραπείας από ασθένειες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στη διάρκεια μιας επιδημίας χολέρας είχε παρατηρηθεί ότι οι αρωματοποιοί δεν προσβάλλονταν από την ασθένεια, καθώς η συστηματική επαφή τους με τα αιθέρια έλαια είχε θωρακίσει ισχυρά τον οργανισμό τους. Σήμερα, όμως, η αρωματοθεραπεία εφαρμόζεται και σε άλλα πεδία, εκτός της εναλλακτικής ιατρικής, όπως για παράδειγμα, ο καθαρισμός και ο αρωματισμός των εσωτερικών χώρων αλλά και η μαγειρική. Ακολουθούν μερικές οδηγίες για να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε το «μαγικό κόσμο» των αιθέριων ελαίων.

Α. Για αρωματισμό εσωτερικών χώρων:

Προσθέτοντας 3-5 σταγόνες αιθερίων ελαίων σε ένα δοχείο με νερό ή σε ένα σφουγγάρι και τοποθετώντας τα σε ένα σημείο του χώρου μας, έχουμε ευχάριστο αρωματισμό με ευχάριστο συναίσθημα.

Επίσης, λίγες σταγόνες στα ξύλα του τζακιού μας ή στα κεριά για την απορρόφηση καπνού τσιγάρων θα αρωματίζουν τους χώρους μας θαυμάσια.

Μπορούμε να στάξουμε λίγες σταγόνες στα συρτάρια και τα ντουλάπια μας για καταπολέμηση του σκώρου και για αρωματισμό ή για να αφαιρέσουμε δυσάρεστες οσμές π.χ. μαγειρέματος. Διαβροχή σε ειδικό σφουγγαράκι διώχνει τα κουνούπια και τις σκνίπες τα καλοκαιρινά βράδια στη βεράντα ή τον κήπο μας.

Ένας τέλειος αρωματισμός κλειστών χώρων, που δεν μπορούμε να αερίσουμε εξαιτίας του χρόνου εργασίας μας, είναι να αφήσουμε χωρίς καπάκι ένα φιαλίδιο αιθερίου ελαίου ή μίγματος αιθερίων ελαίων όλο το πρωινό. Το βράδυ που θα επιστρέψουμε θα βρούμε ένα εκπληκτικά αρωματισμένο δωμάτιο.

Β. Υγιεινή σπιτιού:

Μπορούμε να διαλύσουμε τα αιθέρια έλαια μέσα σε νερό και να ψεκάσουμε την ατμόσφαιρα, να πλύνουμε τους νιπτήρες, τα μάρμαρα, ακόμα να προσθέσουμε μερικές σταγόνες στο πλυντήριο ρούχων και πιάτων.

Γ. Μαγειρική και ζαχαροπλαστική:

Τα φυσικά αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα για να δώσουν άρωμα σε κάποιο φαγητό ή σε τυποποιημένα τρόφιμα. Λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων τους βοηθούν πολύ την πέψη. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μοναδικές γεύσεις, προσθέτοντας 1-2 σταγόνες αιθερίου ελαίου μέσα στις σάλτσες, το κρέας, το ψάρι, τα γλυκά, κ.λπ..

Αντιμετωπίστε την μυρωδιά του τσιγάρου στο σπίτι σας.

Η μυρωδιά του τσιγάρου είναι από τις πιο έντονες και διαπεραστικές σε ένα δωμάτιο, και δυστυχώς η αντιμετώπισή της είναι δύσκολη, ειδικά αν υπάρχει καπνιστής στο χώρο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να δώσουν λύση σε αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα.

  • Τοποθετήστε σε διάφορα σημεία του σπιτιού σας βαζάκια με ξύδι ή αρωματικά πεύκου. Φροντίστε το μέρος που θα τα βάλετε να μην είναι προσβάσιμο από μικρά παιδιά και κατοικίδια ζώα.
  • Ψεκάστε μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας άρωμα σε μια κρύα λάμπα. Όταν την ανάψετε η θερμότητα θα γεμίσει την ατμόσφαιρα με αυτή την ευχάριστη οσμή.
  • Αφήστε για ένα βράδυ μικροαντικείμενα όπως μαξιλαράκια, τα γάντια σας ή ένα καπέλο κλειστά σε μια σακούλα, τοποθετώντας μαζί σακουλάκια λεβάντας.
  • Μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα στα σταχτοδοχεία, ειδικά αν τα χρησιμοποιείτε συχνά, άμμο για γάτες. Θα συγκρατήσει τις δυσάρεστες μυρωδιές του τσιγάρου. Επίσης μπορείτε να βάλετε στα σταχτοδοχεία μαγειρική σόδα ή να τρίψετε ξερό φασκόμηλο για να αρωματίζεται ο χώρος την ώρα του καπνίσματος, ή ειδικούς αρωματισμένους κόκκους με άρωμα λεβάντας ή βανίλιας, τους οποίους τους βρίσκετε στα πολυκαταστήματα και στα καταστήματα που πωλούν αιθέρια έλαια.
  • Ρίξτε μαγειρική σόδα στα χαλιά σας σε όλο το σπίτι. Αφήστε για όλη τη νύχτα και το πρωί σκουπίστε τη με την ηλεκτρική σκούπα.
  • Μουσκέψτε μια πετσέτα με ξύδι, στραγγίστε τη, και κυματίστε τη για λίγα λεπτά μέσα στο δωμάτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.