Απριλίου 24, 2008

Αίτηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη

Προς την κυβέρνηση της Ελλάδας

Στις 16 Οκτώβρη του 2007 στη Λισαβόνα, οι 27 αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όπως την ονόμασαν.

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται με συνοπτικές διαδικασίες να επικυρώσει τη νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας, χωρίς να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις συνέπειες που θα έχει στη ζωή του από τη νέα αυτή Συνθήκη, χωρίς να ζητήσει την έγκρισή του.

Το ίδιο έγινε και με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, που αποτέλεσε τη μήτρα όλων των πολιτικών της ΕΕ, με αρνητικές συνέπειες σε βάρος των λαών μαζί και του ελληνικού, σε όλους τους τομείς της ζωής του, συσσωρεύοντας προκλητικά κέρδη για το κεφάλαιο.

Με τη νέα Ευρωσυνθήκη, ουσιαστικά επανέρχεται το Ευρωσύνταγμα, αφού έχουν το ίδιο περιεχόμενο και το οποίο δύο τουλάχιστον λαοί (Γαλλία - Ολλανδία) το απέρριψαν με δημοψήφισμα πριν τρία χρόνια. Αυτό το καταψηφισμένο Ευρωσύνταγμα μετονομάστηκε Συνθήκη της Λισαβόνας, για να παρακάμψουν τα δημοψηφίσματα, για να φιμώσουν την αντίθεση των λαών στην Ευρωένωση και στην ενίσχυση των εξουσιών της. Σύμφωνα με έρευνες, το 70% των λαών των 5 μεγαλύτερων κρατών - μελών της ΕΕ ζητάει δημοψήφισμα, ενώ το 61% δηλώνει πλήρη άγνοια για τη νέα Ευρωσυνθήκη. Η μεθόδευση παράκαμψης της θέλησης των λαών δείχνει περιφρόνηση της ετυμηγορίας τους.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας, όπως και το Ευρωσύνταγμα:

  • Ενισχύει τα μιλιταριστικά χαρακτηριστικά, τις εξουσίες του Υπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, το δικαίωμα στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτικών επεμβάσεων σε κράτη - μέλη και σε τρίτες χώρες, τη στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
  • Περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών, αναγνωρίζει την υπεροχή του ενωσιακού δικαίου έναντι των εθνικών δικαίων.
  • Αναπτύσσει νέες πολιτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων και κατεδάφισης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, βαθαίνοντας τον αντιλαϊκό δρόμο που άνοιξε το Μάαστριχτ, η Στρατηγική της Λισαβόνας, η οδηγία Μπολκεστάιν και η "ευελφάλεια".
  • Καταργεί το "βέτο" σε 50 τομείς, σε όφελος των ισχυρών χωρών της Ευρωένωσης.
  • Ενισχύει αποφασιστικά τις αστυνομικές και κατασταλτικές εξουσίες σε κεντρικό επίπεδο και σε κάθε κράτος - μέλος χωριστά, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής εσωτερικής τάξης και ασφάλειας.
  • Περιορίζει ασφυκτικά ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, προσθέτοντας στο υπάρχον "αντιτρομοκρατικό" πακέτο την καταπολέμηση των "ριζοσπαστικών" ιδεολογιών.

Για τους παραπάνω λόγους,

Εμείς που υπογράφουμε αυτήν την έκκληση, ζητάμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να δοθεί στον ελληνικό λαό, για μια φορά, η δυνατότητα να εκφράσει τη θέλησή του, απέναντι στην ΕΕ και τη νέα Ευρωσυνθήκη. Καλούμε να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες, για να ξεκινήσει μια πλατιά συζήτηση μέσα στο λαό, με κάθε δυνατή μορφή.

Πατήστε εδώ για να υπογράψετε

Από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.