Ιουνίου 23, 2008

Διάφορα μαργαριτάρια

  • Συνελήφθη εν καταστάσει μέθης ο Τούρκος Σασάτ Μποσκενλί φέρων Σουηδικόν διαβατήριον διότι ελεγχθείς υπό τροχονόμου εδήλωσε ότι είναι Άγγλος και αν υπάρχουν αντιρρήσεις γι' αυτό να τηλεφωνήσουν και να ξυπνήσουν τον Ελβετό πρέσβυ. Κατά την προσαγωγή του στο Αστ. Τμήμα της Νέας Σμύρνης, έβρισε τους πάντες γερμανικά. (Από το αστυνομικό δελτίο, αθηναϊκές εφημερίδες, φθινόπωρο 1990).
  • Ο Ναπολέων και το Φατερλόν! Βλάκα, ο Ναπολέων δεν έκανε τον περίπλουν της γης, ο Βάσκος Ντεγάμας τον έκανε. Ο Ναπολέων έκανε τον περίπλουν του Φατερλόν, πρόσεχε! (Σκονάκι σε ώρα εξετάσεων στην Ιστορία σε τάξη Γυμνασίου Νέου Ψυχικού, 1979).
  • Λυπούμαι που τόσον καιρό δεν σας έγραψα. Είχα τοποθετήσει το γραφείο σε τελείως λάθος στάση και δεν έφτανα στην επιφάνειά του να γράψω δυο λόγια. Τώρα όλα εντάξει. (Από γράμμα φοιτητή στην οικογένειά του στην επαρχία, Γρεβενά, 1971).
  • Αδύνατον. Πώς να θυμηθώ, ήμουν τόσο φοβισμένη, το πρόσωπό του θα πρόσεχα; Ναι, ήταν μάλλον ψηλός, όχι και πάρα πολύ, ίσως και κοντότερος κάπως. Πάντως, φορούσε ένα Λακόστ γκρι αρζάν απ' αυτά του τέννις, ζώνη δερμάτινη Πιέρ Καρντέν, παπούτσια μοκασίνια Σεμπάγκο μπορντό, ήταν κουρεμένος στιλ Ρόμπερτ Ρέντφορντ, γυαλιά ηλίου Φερέ και μύριζε άφτερ σέιβ Βερζάτσε. Άλλο κάτι δεν πρόσεξα. (Μαρτυρία γυναίκας στην τηλεοπτική κάμερα ύστερα από ληστεία σούπερ μάρκετ, Αμφιθέα, Σκάι TV, 27.6.98).
  • Στην εποχή του Στάλιν, μας είπε ο πατέρας μου, τα ταξίδια στη Ρωσία απαγορευόντουσαν. Αν κάποιος Ρώσος ζητούσε διαβατήριο, ο Στάλιν δεν του το 'δινε. Αν επέμενε, τότε ο Στάλιν το 'δινε αλλά μόνο για τη Σιβηρία και συνήθως με εικοσιπενταετή διάρκεια. Σε περιπτώσεις, και εφ' όρου ζωής. (Από γραπτό μαθητή στη Νεώτερη Ιστορία, Δημοτικό σχολείο Λουγκάνο, Βόρεια Ιταλία, 1993).
  • Aκου Μάκη, εγώ δηλαδή με θεωρούνε ειλικρινή άτομο, τι να πω για τον Πάριο; Ο Πάριος είναι ο Πάριος. Ο Πάριος ήταν από ανέκαθεν ο Πάριος. Ο Πάριος ήταν και θα είναι πάντα ο Πάριος. Πάριος θα μείνει, η μοίρα των μεγάλων, εγώ στο λέω. Ανέκαθεν. (Aντζελα Δημητρίου, τραγουδίστρια, συνέντευξη στον Σκάι TV, χειμώνας 1998).
  • Όχι, δεν ήταν τέσσερις οι πυροβολισμοί, ήτανε πέντε. Ακούστε. Δεν ήταν μπαμ, μπαμ, μπαμ, μπαμ, δηλαδή το σύνολον μπαμ τέσσερα. Ήτανε μπαμ και μπαμ και μπαμ και μπαμ και ακόμα μία μπαμ, δηλαδή το σύνολον πέντε τα μπαμ. Να το ξαναπώ ή ξηγήθηκα; Πέντε είπαμε. Και τώρα καληνύχτα. (Δήλωση αυτόπτη μάρτυρα σε επεισόδιο με πυροβολισμούς, Σκάι TV, 27.10.1996)
  • Έντεκα μόνο μείνανε
    Ναρθεί τ' απολυτήριο
    Βάλε μανούλα τραχανά
    Μανούλα μου πλυντήριο
    (Τετράστιχο σε γράμμα απολυόμενου στρατιώτη, Κιλκίς, 1972)
  • Διάβαζε και συμμαζώξου,
    δεν διαβάζεις; Έβγα όξου!
    (Δίστιχο χαραγμένο σε θρανίο τάξης Γυμνασίου, Άρτα, 1971)
  • Λόγω απροβλέπτων τεχνικών δυσκολιών το προγραμματισμένο για προβολή στις 10.30 θρίλερ «Θανάσιμο μίσος» δεν θα προβληθεί σήμερα. Αντ' αυτού θα προβληθεί το εξ ίσου «Μίσος θανάτου», επίσης αμερικανικής παραγωγής 1989. (Ανακοίνωση για αιφνίδια ματαίωση προβολής τηλε-φιλμ, STAR TV, 1993)
  • Η καραντίνα μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρή ασθένεια που ταλαιπωρεί τον άρρωστο ακόμα και μέχρι σαράντα μερόνυχτα. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθεί και να μεταδοθεί και σε μικρότερο χρονικό διάστημα αναλόγως συνθηκών. Στα λιμάνια και αεροδρόμια απαγορεύεται αυστηρώς (διεθνής υποχρέωση). (Από άρθρο - απόπειρα εκλαΐκευσης της καραντίνας, περιοδικό «Βεντέτα», Αθήνα, 1959)
  • Μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις του αιώνα μας μπορεί να θεωρηθεί και η τηλεόραση που εξασφάλισε στον άνθρωπο την εξασφάλιση της μοναξιάς του και συνέτεινε στο να περιοριστεί ο μοναχικός βίος, αν και στα περισσότερα μοναστήρια απαγορεύεται. (Από άρθρο σε επιστημονική στήλη κλαδικού περιοδικού, Θεσσαλονίκη, 1989)
  • Η κυριότερη αιτία της εξατμίσεως του νερού είναι η φωτιά κάτω απ' το κατσαρολάκι. (Από γραφτό στη Φυσική, Γυμνάσιο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, 1983)
  • Θύμα και δράστης πρέπει να γνωρίζονταν γιατί το θύμα πυροβολήθηκε τρεις φορές χωρίς να προλάβει να προετοιμασθεί. (Από συνέντευξη με αστυνομικό διευθυντή ύστερα από φόνο, Σκάι TV, 1998)
  • Τρεις κύκλοι εφαπτόμενοι ο ένας με τον άλλον δημιουργούν τρίκυκλον (Από εργασία για τα Μαθηματικά, Λύκειο Τρίπολης, 1991)
  • «Γάτος Σιάμ αναζητείται και αμειφθήσεται» Σκύλος Δαλματίας ευρέθη και φιλοξενείται. Γάτος Σιάμ εχάθη σε νησί, αναζητείται και αμειφθήσεται. (Αγγελία σε εφημερίδα, 1968).
  • Λόγω της φωτιάς που προκάλεσαν οι φλόγες εκλήθη η πυροσβεστική υπηρεσία που μετά από επίμονη προσπάθεια έσβησε την πυρκαϊά. Ζημίες δεν αναφέρθηκαν εκτός από τριάντα τόνους βαμβάκι, εξακόσια βαρέλια βερνικοχρώματος και ολοσχερώς τον δεύτερο όροφο του εργοστασίου. Αναφέρθησαν εν συνόλω έξι πυροσβέστες εκ των οποίων οι τρεις τελείως ακίνδυνοι. (Από ρεπορτάζ μετά από πυρκαϊά σε εργοστάσιο χρωμάτων στο Αιγάλεω, 1969).
  • ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ. Δραστήριοι, μορφωμένοι νέοι και νέες με δικό τους μεταφορικόν μέσον ζητούνται για άμεσον ανάληψη σε Αθήνα και επαρχία να προωθήσουν επαναστατική εφεύρεση σε συσκευή για την εντόπιση νερού, ακόμα και όταν δεν υπάρχει σταγόνα. Ειδικό μηχάνημα Βραζιλιανής πατέντας διεθνώς. Συνεργασία με πηγαδάδες αποκλείεται. (Μικρή αγγελία, σε εφημερίδα, 1968).
  • Φύσει αδύνατον! Η κρίση συνείδησης είναι μια ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές στον φέροντα. (Από εξετάσεις στην Ψυχολογία, Λύκειο Λαμίας, 1997).
  • Το κατάστημα θα σερβίρει καθημερινώς πρωινό στους παραθεριστάς και μπρέκφαστ στους τουρίστες. (Επιγραφή σε γαλακτοπωλείο, Πάρος, 1977).
  • Επείγοντα ή αιφνίδια περιστατικά μόνο με ραντεβού και με περιθώριον μιας ημέρας. (Επιγραφή σε ιατρείο, Αθήνα, 1991).
  • Μάνα, στείλε φέτα! (Μεγάλη επιγραφή σε ύφασμα, αναρτημένη από Έλληνες φοιτητές του Λονδίνου, στον αγώνα ΠΑΟ - ARSENAL, WEMBLEY STADIUM, 30 Σεπτ. 1998).
  • Για να καταπολεμήσει την βραδυγλωσσίαν του ο Δημοσθένης μπούκωνε το στόμα του με χαλίκια κι έτσι όταν μιλούσε κανείς δεν καταλάβαινε τι έλεγε. Με τον καιρό τον συνήθισαν όλοι έτσι μπουκωμένο και δεν του έδινε κανείς σημασία. Πέθανε τρελός στα Κύθηρα με το στόμα μπουκωμένο. (Από γραφτό στην Ιστορία, Γυμνάσιο Νέου Φαλήρου, 1988).
  • Μόλις ο Αρχιμήδης ανακάλυψε την εκτίναξη του νερού, τρόμαξε τόσο πολύ, που τα ανέθεσε όλα στην πολιτική ηγεσία, ώστε να μην έχει καμία ευθύνη. (Από γραφτό στην Ελληνική Ιστορία, Γυμνάσιο Περάματος Πειραιά, 1994).
  • Χρόνια μετά περνώντας από το μέρος που είχε καθαρίσει την κόπρο του Αιγίου, ο Ηρακλής έμεινε κατάπληκτος. Όλα πεντακάθαρα, λες και ήταν χθες. Έφυγε κατευχαριστημένος. (Από γραφτό στη Μυθολογία, Γυμνάσιο Πάτρας, 1974).
  • Η Εντολή που λεει Αγάπα τον Πλησίον σου είναι μια από τις σπουδαιότερες. Αλλά, όπως και όλα τα σημαντικά πράγματα, θέλει πολλή επεξήγηση για ν' αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις. (Από γραπτό στα Θρησκευτικά, Γυμνάσιο Ολυμπίας, 1991).
  • Τραγικό τέλος είχε ο Λούθηρος. Ετέθη εκτός εκκλησίας με ισχυρό κτύπημα της Παπικής Βούλας στο κεφάλι. (Από εξετάσεις Θρησκευτικών, Λύκειο Μαρκοπούλου Αττικής, 1992).
  • Δύο μεγάλα κόμματα που κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή του Ισραήλ ήταν τα Σόδομα και τα Γόμορρα. Οι Σοδομιστές ήταν υπέρ της κοινωνικής ισότητας ενώ οι Γομαριστές ήταν εγωιστές και συντηρητικοί. (Από γραφτό εξετάσεων στα Θρησκευτικά, Λύκειο Λασιθίου, 1985).
  • Όταν κατέβηκε ο Μωυσής από το βουνό κουβαλώντας για τρίτη φορά τις 10 Εντολές, τους μάζεψε όλους και τους είπε ότι ο Θεός ήταν ανένδοτος. Τελικά, είπε, τα κατάφερε να πάρει το οκέι για να τρώνε βούτυρο με μέλι τις Παρασκευές αλλά η μοιχεία παραμένει. (Από γραφτό στην Ανάλυση της Βίβλου, Γυμνάσιο Μπέτφορντ, Αγγλία, 1981).

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.