Οι εκπομπές αυξάνονται με ένα ρυθμό 3.1% το χρόνο σε αυτό το διάστημα, που είναι διπλάσιο του ρυθμού αύξησης της δεκαετίας του 1990.
Πέντε χώρες ευθύνονται για πάνω από τις μισές ποσότητες εκπομπών του διοξειδίου του άθρακα, ενώ μόνον οι ΗΠΑ και η Κίνα εκπέμπουν πάνω από το ένα τρίτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κίνα μπαίνουν σε λειτουργία νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με ένα ξέφρενο ρυθμό που φτάνει τους δυο περίπου σταθμούς την εβδομάδα!
Οι άλλες τρεις χώρες στην κορυφή της σχετικής λίστας των παγκοσμίων ρυπαντών είναι η Ρωσία, η Ινδία και η Ιαπωνία, από τις οποίες η Ινδία έχει τη μεγαλύτερη αύξηση. Οι αυξημένες εκπομπές στις δυο μεγάλες αυτές χώρες της Ασίας αντανακλούν καθαρά το ρυθμό εκβιομηχάνισης που συμβαίνει σε αυτή την περιοχή, στέλνοντας απειλητικά μηνύματα για το μέλλον του πλανήτη.
Μια άλλη διάσταση στις εκπομπές είναι αυτή της κατά κεφαλήν εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Σε αυτή τη λίστα με διαφορά βρίσκονται τα κρατίδια του Κόλπου και, φυσικά, οι ΗΠΑ, με εκπομπές κατά κεφαλήν που φτάνουν τους 5,5 τόνους ετησίως, διακόσιες φορές περισσότερο από τις αντίστοιχες φτωχών χωρών του πλανήτη.
Έχει υπολογιστεί ότι η χρήση ενός απλού κλιματιστικού για ένα χρόνο ευθύνεται για την εκπομπή τόσο CO2 όσο θα καταναλώσει ένα άτομο, στην Καμπότζη για παράδειγμα, σε ολόκληρη τη ζωή του. Από την άλλη δεν προκύπτει ότι η αύξηση των ρύπων πηγαίνει παράλληλα με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου.
Προσεκτική ανάλυση δείχνει ότι πλούσιες περιοχές στην Αμερική, όπως η Καλιφόρνια, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν εκπομπές στο μισώ αυτών των μέσων αμερικανικών, πράγμα που αποδεικνύει ότι υπάρχουν παράμετροι που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση υψηλού επιπέδου ζωής και ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών.
Αυτό φαίνεται να είναι το χρέος των πλουσίων χωρών στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Άμεσα και δραστικά μέτρα χρειάζονται εδώ και τώρα, κύρια από τις πλούσιες χώρες, που πρέπει να επενδύσουν σε πράσινες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι σε επόμενες γενιές και όλους τους κατοίκους αυτού του πλανήτη που δεν έχουν καμία συμμετοχή στο πρόβλημα, αλλά παρά ταύτα πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Περιβαλλοντική ευθύνη - οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πρώτη κοινοτική νομοθετική πράξη έχουσα ως βασικό στόχο, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», η εν λόγω οδηγία θεσπίζει ένα κοινό πλαίσιο ευθύνης για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στα ζώα, στα φυτά, στους φυσικούς οικοτόπους και στους υδάτινους πόρους, καθώς και στο έδαφος. Το καθεστώς ευθύνης εφαρμόζεται, αφενός, σε ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες οι οποίες απαριθμούνται ρητώς και, αφετέρου, στις άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες οσάκις ο φορέας εκμετάλλευσης ενήργησε εκ δόλου ή εξ αμελείας. Επιπλέον, εναπόκειται στις δημόσιες αρχές να μεριμνούν ώστε οι υπεύθυνοι φορείς εκμετάλλευσης να λαμβάνουν ή να χρηματοδοτούν οι ίδιοι τα αναγκαία μέτρα πρόληψης ή αποκατάστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.